Publicat 26/7/2019 13:30:23 +02:00CET

ERC guanyaria les eleccions catalanes i el PSC i JxCat empatarien en segon lloc, segons el CEO

El director del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO), Jordi Argelaguet
EUROPA PRESS

Els partits independentistes mantindrien la majoria absoluta al Parlament i Cs cauria a la quarta posició

BARCELONA, 26 jul. (EUROPA PRESS) -

ERC guanyaria les eleccions catalanes si se celebressin ara amb 38-40 diputats, mentre que el PSC i JxCat empatarien com a segona força seguits molt de prop per Ciutadans.

Així ho reflecteix una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO), que es va dur a terme entre el 25 de juny i el 17 de juliol --abans del debat d'investidura de Pedro Sánchez-- amb una mostra de 1.500 persones i un marge d'error de 2,53, que ha presentat aquest divendres el director del CEO, Jordi Argelaguet.

L'enquesta mostra que JxCat obtindria entre 25 i 27 escons, el PSC 25, Cs entre 23 i 24, els comuns serien cinquens amb 11-12 diputats, la CUP 6-7 i el PP quedaria últim amb 3.

Amb aquests resultats, els partits independentistes --ERC, JxCat i la CUP-- mantindrien la majoria absoluta --fixada en 68 escons--que tenen al Parlament tant en la franja més baixa de l'estimació (69) com en la més alta (74).

DESCENS DE JXCAT I CS

Respecte a les últimes eleccions catalanes del 2017, ERC augmentaria dels 32 als 38-40 diputats al Parlament, mentre que JxCat patiria un important descens dels 34 escons actuals als 25-27 que mostra l'enquesta, encara que l'últim baròmetre del CEO reflectia un descens més pronunciat.

Un altre dels partits que tindria una pèrdua important d'escons seria Cs, que cauria de la primera posició a la cambra amb 36 diputats a la quarta amb els 23-24 que mostra el CEO, mentre que el PSC tindria una dinàmica inversa al partit taronja: passaria de ser el quart partit al Parlament amb 17 escons a ser la segona o tercera força amb 25.

També millorarien els seus resultats els comuns, que passarien de 8 a 11-12 diputats i la CUP de 4 a 6-7, i el PP continuaria sent l'última força a la cambra, perdria un escó i es quedaria amb 3.

En l'estimació directa de vot per percentatges, ERC obtindria el 26,5% dels suports; el PSC el 18,7%; Cs el 17%; JxCat el 16,6%; els comuns un 9,5%; la CUP un 5,2%; el PP el 3,5%; un 2,6% votaria altres partits, un 0,4% dels vots serien en blanc i hi hauria una participació del 70%.

TRANSVASAMENT DE VOT

L'enquesta també analitza si els partits són capaços de mantenir fidels els seus electors: la formació que té més fidelitat de vot entre els seus electors seria la CUP amb un 85%, que milloraria els seus resultats en captar un 3,1% dels vots de JxCat i un 3,3% d'ERC.

Així mateix, és significatiu que el 82,2% dels votants d'ERC el 2017 tornaria a votar els republicans en les eleccions al Parlament, que a més es beneficiaria d'un 21,4% dels vots de JxCat, superaria el partit de Carles Puigdemont i guanyaria els comicis.

Això contrasta amb el fet que JxCat només seria capaç de captar el 2,4% dels votants d'ERC, la qual cosa li faria perdre la pugna per ser el principal partit independentista de la cambra catalana.

A més, un dels partits que tindria més fugida de vot seria Cs, que va guanyar les últimes eleccions i en aquest cas perdria un 19% dels votants que anirien al PSC, que trobaria en els electors del partit taronja el seu principal impuls per millorar els seus resultats.