Publicat 11/05/2021 16:08

ERC espera reunir-se aquest dimarts amb Junts per negociar la investidura i no un govern

Archivo - Arxiu - El candidat d'ERC a la presidncia de la Generalitat, Pere Aragons, al costat de Marta Vilalta, Josep Maria Jové i Sergi Sabri.
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS - Archivo

Atribueixen la impossibilitat de l'acord amb Junts als tombs interns del partit de Puigdemont

BARCELONA, 11 maig (EUROPA PRESS) -

ERC espera reunir-se aquest dimarts a la tarda amb Junts només per negociar els vots a la investidura del candidat republic a la presidncia de la Generalitat, Pere Aragons, i descarten tornar a reobrir les converses sobre un possible govern de coalició.

Fonts d'ERC han assegurat que la voluntat de fer un govern en solitari és irreversible i que ja no hi ha la possibilitat de pactar un executiu de coalició amb Junts després de més de 80 dies sense arribar a un acord.

Consideren que ja han donat prou marge per explorar la coalició amb el partit de Carles Puigdemont i que no hi ha temps per tornar a reobrir aquesta negociació, de manera que tan sols contemplen l'opció d'aconseguir els seus vots per investir Aragons i formar un govern en solitari o tornar a anar a eleccions --la data límit és el 26 de maig--.

Així, aquest dimarts a la tarda es tornaran a reunir amb els comuns, després que dilluns van celebrar la primera trobada i abordar qüestions programtiques, i confien a poder tancar un acord rpid amb un document com el que van pactar amb la CUP.

També preveuen veure's amb Junts aquest dimarts a la tarda i estan a l'expectativa de l'equip negociador que integren Jordi Snchez, Elsa Artadi, Josep Rius, Francesc Dalmases i Míriam Nogueras, i de qu demanen per donar els seus vots per assegurar la investidura d'Aragons.

COMPROMÍS EL 12 DE MAR

Segons les fonts republicanes, el 12 de mar Junts ja es va comprometre a investir Aragons quan van pactar elegir Laura Borrs presidenta del Parlament, per la qual cosa entenen que, si compleixen amb la seva paraula, els de Puigdemont haurien de facilitar la investidura tot i quedar-se fora del Govern.

Les mateixes fonts asseguren que aquest acord del 12 de mar incloa investir Aragons el 26 de mar, quan es va celebrar la primera votació d'investidura fallida, que en aquell moment els republicans van atribuir a un moviment en l'estratgia de negociació de Junts i de respondre a la investidura fallida de Puigdemont el 2018.

A partir d'aquí, tots dos partits van continuar negociant i, a causa del bloqueig de les converses pel paper del Consell per la República (CxRep) i l'estratgia independentista, ERC va fixar l'ultimtum de l'1 de maig per tancar un acord o comenar a explorar alternatives, com un govern en solitari.

DEL DESBLOQUEIG A TRENCAR LA NEGOCIACIÓ

Precisament el dissabte 1 de maig es van reunir a la presó de Lledoners (Barcelona) amb la presncia d'Aragons i les fonts republicanes esmentades afirmen que aquesta trobada va ser "positiva i honesta", i van aconseguir desbloquejar l'escull del CxRep, que es produeix perqu Junts vol integrar la direcció estratgica del procés sobiranista en aquesta entitat que presideix Puigdemont i ERC ho rebutja.

Segons aquestes fonts, van arribar a l'acord de crear un espai estratgic de l'independentisme amb ERC, Junts, la CUP, l'ANC i mnium i "coordinar-se" amb el CxRep, per no integrar-se dins d'aquesta entitat.

També es comprometien a anar reformulant el CxRep perqu tots els actors de l'independentisme s'hi sentin cmodes i s'obrien a la possibilitat que aquest rgan fos un actor més en l'espai de coordinació estratgica independentista.

Com que es va desbloquejar aquest escull, ERC va aparcar l'ultimtum, va dir públicament que s'havia produt un "punt d'inflexió" i que donaven marge per a l'acord, per just després Junts va negar que s'hagués produt un punt d'inflexió i en la reunió de dimarts, la formació de Puigdemont va tirar enrere l'inici d'acord sobre el CxRep i es va tornar a bloquejar la negociació sobre aquest punt.

Les fonts republicanes consideren que aquest bloqueig no arriba des de Puigdemont ni el seu entorn, perqu creuen que ha delegat i dipositat la seva confiana en l'equip negociador, sinó que ho atribueixen a les divisions internes dins de Junts.

En vista d'aquesta situació, ERC va traslladar dijous a Junts un altre document amb l'estratgia independentista i els va advertir que era el definitiu i que no plantejarien més propostes sobre aquesta qüestió.

L'endem, sense que Junts hagués contestat a la proposta, Jordi Snchez va anunciar en roda de premsa que l'acord era imminent, la qual cosa ERC negava perqu, segons ells, l'escull del CxRep continuava en el mateix punt que a comenament de mar.

No obstant aix, aprofitant les paraules del secretari general de Junts, Aragons va trucar a Snchez per reunir-s'hi aquella mateixa tarda i tancar l'acord, independentment de si ho feien ells en persona o els equips negociadors, per les fonts republicanes culpen Junts del fet que la reunió no es produís i aquí van decidir convocar l'Executiva d'ERC per trencar la negociació i apostar per un govern en solitari.

VOTS DE JUNTS

Les fonts esmentades consideren que Junts hauria de facilitar la investidura d'Aragons perqu així s'hi van comprometre quan van pactar l'elecció de Borrs com a presidenta del Parlament i perqu Snchez va assegurar en una entrevista a 'La Vanguardia' el 4 d'abril que no es repetirien eleccions i que, si ERC volia governar en minoria, donarien els seus vots.

Les mateixes fonts han assenyalat que, després d'aquestes declaracions, que van interpretar com una "catxa" en les negociacions, en una reunió el 7 d'abril Snchez els va dir que Junts donaria els vots --necessiten que quatre diputats de Junts hi votin a favor-- per a la investidura d'Aragons.

És per aix que, malgrat que els acusen de contradir-se sobre aquesta opció, consideren que Junts hauria de complir la seva paraula, investir Aragons i permetre que es formi un govern en solitari d'ERC per no repetir les eleccions, i un cop superada la pressió dels comicis continuar negociant amb la porta oberta al fet que s'integrin dins l'executiu en un futur.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés