Publicat 18/11/2019 15:44:50 +01:00CET

ERC diu que qui ha de moure's per ser investit és Sánchez i demana que no hi hagi pressions

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta
EUROPA PRESS

BARCELONA, 18 nov. (EUROPA PRESS) -

La portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha afirmat que qui ha de moure's per ser investit és el president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, i no els republicans, i ha demanat que no hi hagi pressions "ni d'una banda ni de l'altra".

"No cal que facin un 'pressing' ERC", ha afirmat en roda de premsa, en la qual ha reiterat el seu 'no' a la investidura si els socialistes no es comprometen a obrir una taula de negociació per solucionar el conflicte a Catalunya.

Així mateix, Vilalta ha definit que aquesta taula de negociació ha de ser entre iguals i sense condicions perquè es pugui parlar de qualsevol qüestió, s'ha de fixar un calendari clar i unes "garanties" perquè es compleixin els acords que es puguin prendre.

Quan li han preguntat si les garanties que demanen en aquesta taula de negociació vol dir que hi hagi un relator, ha contestat que volen que es fixin unes condicions perquè es compleixin els acords que es puguin aconseguir en aquest espai: "Per nosaltres és molt important, estem molt escarmentats de converses i negociacions que després no s'han complert. No som ingenus".

"LA PILOTA ÉS A LA SEVA TEULADA"

Vilalta ha insistit que, si Sánchez no reconeix que la situació a Catalunya és un conflicte polític que es resol en aquesta taula de negociació, ERC no es mourà del 'no' a la investidura: "Estem a l'espera que el PSOE s'avingui a obrir-se. Si no, entendrem que no hi ha res a fer".

"La pilota és a la seva teulada", ha defensat, i ha avisat que no comptin amb els vots d'ERC si el PSOE no es compromet amb aquesta taula de negociació.

Per això, ha advertit a un costat i altre que no cal que pressionin ERC per facilitar o rebutjar la investidura, perquè considera que els republicans estan molt convençuts que estan fent el millor per a la ciutadania de Catalunya i que això significa "poder fer realitat aquesta solució democràtica".

"UNITAT ESTRATÈGICA"

La portaveu republicana ha destacat la necessitat d'abordar aquest debat sobre la investidura també amb la resta d'actors de l'independentisme, i ha explicat que els propers dies preveuen reunir-se amb JxCat, la CUP, Bildu i el BNG.

La seva intenció és dissenyar una "unitat estratègica i construir uns consensos bàsics" perquè tots els partits independentistes vagin pel mateix camí per aconseguir que el PSOE accepti la taula de negociació que proposen per solucionar el conflicte català.

"Volem construir aquesta unitat d'acció, per fer un front comú per aconseguir aquesta taula de negociació", ha subratllat, i ha argumentat que volen aconseguir aquesta unitat ara, tot i que lamenta que en el debat d'investidura de juliol no va poder ser.