Publicat 8/10/2019 16:52:42 +02:00CET

ERC diu, després de reunir-se amb EH Bildu, que la "resposta massiva" a la sentència del procés serà pacífica i cívica

Marta Vilalta (ERC)
EUROPA PRESS

BILBAO, 8 oct. (EUROPA PRESS) -

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha apostat perquè la sentència "injusta" del procés tingui "una resposta massiva que interpel·li tota la ciutadania" i ha subratllat que, com "sempre", serà "de manera pacífica, democràtica i cívica". Així mateix, ha afirmat que les eleccions del 10 de novembre seran "una oportunitat" per expressar que "resoldre aquest conflicte passa per fer política".

Vilalta s'ha pronunciat així a Bilbao, on representants d'ERC i d'EH Bildu s'han trobat aquest dimarts per analitzar l'"acord estratègic" que mantenen, i totes dues formacions han mostrat satisfacció pels resultats i han apostat per "enfortir-lo".

La candidata al Congrés d'EH Bildu per Guipúscoa Mertxe Aizpurua ha destacat que, malgrat la brevetat de la legislatura, s'han demostrat "els fruits" d'aquesta aliança. "Ha estat tan evident el paper determinant que teníem els sobiranistes bascos i catalans a Madrid que el mateix Pedro Sánchez ha afirmat que no vol un govern condicionat pels independentistes", ha afirmat.

Aizpurua ha assenyalat que aquesta "aliança continua vigent i amb més força que mai" perquè, al seu parer, "és més necessari que mai que els sobiranistes d'esquerres tinguem una representació forta a Madrid perquè som l'única garantia per defensar els drets nacionals, econòmics i socials dels nostres pobles i la nostra gent".

Segons ha explicat, com a l'abril, l'acord es basa en un "programa de mínims" que inclou la defensa de l'autodeterminació, la reivindicació de "llibertat per als presos polítics" i foment de polítiques públiques que "protegeixin la gent".

La candidata d'EH Bildu ha advertit que "el clima d'involució" a l'Estat està "marcant les agendes polítiques dels grans partits estatals" i, a més, "no és aïllat, ni una estratègia de campanya", sinó que "ha vingut per quedar-se".

Aizpurua ha censurat que, davant la "crisi territorial" de l'Estat, "l'única solució que tenen és la repressió, la retallada de drets nacionals, econòmics i socials, i fer un pas més cap a la involució". "L'Estat espanyol no té respostes ni propostes per a les ciutadanies basca i catalana. No té res a oferir", ha assegurat.

La dirigent d'EH Bildu ha criticat que el president en funcions, Pedro Sánchez, hagi passat d'apostar per "un govern progressista i conciliador" a deixar-se "estimar per les dretes espanyoles" del PP i Cs.