ERC descarta concretar el compromís "explícit" que demanarà al PSOE amb la taula de negociació

Publicat 25/11/2019 15:06:29CET
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta.
EUROPA PRESS

El 40,1% de la militància ha votat a les 12.00 la consulta sobre la investidura de Sánchez

BARCELONA, 25 nov. (EUROPA PRESS) -

La portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha descartat aquest dilluns concretar el compromís "explícit" que demanaran al PSOE amb la taula de negociació per abordar el conflicte a Catalunya --la condició que fixen els republicans per abstenir-se en la investidura de Pedro Sánchez--, i ha afirmat que aquest gest haurà de fixar-se en les negociacions.

En roda de premsa, ha insistit que ERC es manté en el 'no' a la investidura, però està oberta a abstenir-se si el PSOE es compromet a impulsar una taula de negociació sobre el conflicte català que consta de quatre punts: ha de ser entre governs; un diàleg sense condicions on es pugui parlar de tot; amb un calendari clar, i que es fixin les garanties de compliment dels acords que es puguin aconseguir.

El diumenge el vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, va definir aquests quatre pilars en un article a 'La Vanguardia' recollit per Europa Press, i va advertir de la necessitat que hi hagi un "gest inequívoc de compromís" abans de la investidura, com podria ser una reunió entre Generalitat i Govern espanyol.

Preguntada per si aquesta trobada entre governs serà una condició perquè ERC s'abstingui en la investidura, ha contestat que no serà una condició, tot i que ha reconegut que seria un gest que ajudaria.

En aquest sentit, Vilalta ha rebutjat concretar quin ha de ser aquest gest que demanaran al PSOE, ja sigui una reunió entre governs o un compromís per escrit: "Això ho deixem per concretar-ho en la taula de negociació", i ha reclamat anar pas a pas i no avançar escenaris.

Per ella, el primer pas és conèixer l'opinió de la militància d'ERC en la consulta que celebra aquest dilluns sobre la investidura i després començar els contactes amb els socialistes i conèixer quina és la seva opinió sobre la taula de negociació que plantegen.

Així, ha defensat que la negociació ha de passar per dues fases: una primera en la qual PSOE i ERC han d'abordar la investidura i definir els compromisos que s'han de complir perquè els republicans s'obrin a abstenir-se, i una segona fase en la qual s'obri una taula de negociació entre governs per trobar una solució al conflicte a Catalunya.

AVAL DE LA MILITÀNCIA

Vilalta ha destacat que aquest dilluns la militància d'ERC decideix si avala la seva estratègia en la investidura amb la pregunta 'Estàs d'acord amb rebutjar la investidura de Pedro Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte polític amb l'Estat a través d'una taula de negociació?'.

Ha informat que a les 12.00 hores ja havia votat el 40,1% dels 8.500 militants que tenen dret a vot en aquesta consulta, i comunicaran el resultat durant les hores vinents.

La portaveu republicana ha destacat que, si obtenen l'aval de la militància, es posaran en contacte amb el PSOE per començar a negociar la investidura i ha dit que espera que això pugui passar en "les properes hores".