ERC demana lideratges "femenins i feministes" per superar el conflicte amb diàleg

Publicat 6/11/2019 13:49:49CET
Les candidates Mirella Cortès i Carolina Telechea en un acte d'ERC sobre igualtat a Viladecans.
EUROPA PRESS

VILADECANS (BARCELONA), 6 nov. (EUROPA PRESS) -

La número dos d'ERC per Barcelona en les eleccions generals, Carolina Telechea, ha demanat aquest dimecres lideratges "femenins i feministes" per poder facilitar el diàleg i contribuir a solucionar el conflicte a Catalunya.

"Cal que les dones estiguem presents en política en la primera línia. Seran lideratges femenins i feministes, en els quals asseure's a parlar no és una demanda sinó una condició inherent, els que contribuiran a arribar a una solució política a un problema polític", ha afirmat en un acte de campanya sobre igualtat a Viladecans (Barcelona).

Per això, ha fet una crida a les dirigents polítiques de la resta de l'Estat a comprometre's en la sororitat i la responsabilitat per dialogar: "Asseguem-nos a parlar, a dialogar, mirem-nos als ulls, escoltem-nos i mirem entre totes de trobar una solució dialogada al conflicte polític que tenim".

Telechea ha apostat per feminitzar la política, perquè creu que està molt masculinitzada i que les "baralles estèrils entre mascles fa massa temps que bloquegen la democràcia a l'Estat".

En ser preguntada pels periodistes per la possibilitat que el proper candidat d'ERC a la Presidència de la Generalitat sigui una dona, ha contestat que els republicans defensen els lideratges femenins, però ha dit que el proper candidat en les eleccions catalanes encara no s'ha decidit.

FORMACIÓ FEMINISTA EN JUSTÍCIA

La candidata al Senat, Mirella Cortès, ha proposat impulsar plans obligatoris de formació amb perspectiva de gènere destinats als professionals del sistema judicial per "assegurar que no hi ha més 'manades' ni més jutges que deixin desprotegides les víctimes" de violència masclista.

També s'ha compromès a crear una comissió d'estudi per treballar la creació d'un sistema de permisos, llicències i excedències per compatibilitzar la vida professional en igualtat de condicions entre homes i dones a través de la "corresponsabilitat, flexibilitat i permisos paritaris".

BASSA I FORCADELL

En una carta des de la presó que ha llegit Telechea, l'expresidenta del Parlament Forcadell ha assegurat que a la presó el masclisme està molt estès i ha exigit enfortir el compromís amb el feminisme "en un moment en què l'extrema dreta ha iniciat un nou assalt a les institucions a Espanya, a Europa i al món".

"No podrem avançar ni com a país ni com a societat si no avancem en la lluita feminista", ha destacat, i ha reclamat persistir contra el masclisme i contra la sentència del Tribunal Suprem que l'ha condemnat a 11 anys i mig de presó.

En una altra carta, l'exconsellera Dolors Bassa ha subratllat que, en moments difícils com els actuals després de la sentència, "la lluita feminista és més necessària que mai", i ha avisat que la república no serà possible sense la implicació de les dones.

"Una república sense la implicació i el compromís de les dones no serà possible. Estem més que preparades, ens hem d'alçar. Com vam fer en els anys 30, amb la república i amb el sufragi femení, hem d'avançar-nos i liderar", ha conclòs.

En l'acte, unes 40 dones d'ERC, entre elles diverses diputades del Parlament, han parlat i debatut en grups de dos o tres sobre igualtat i el paper de les dones en política, i s'hi han anat afegint persones del municipi que passaven per la plaça de la Vila en què s'ha celebrat l'acte.