Publicat 23/06/2024 12:43

ERC demana una investigació independent del salt a la tanca de Melilla del 2022 que es va saldar amb 27 morts

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, durant una sessió plenària al Congrés dels Diputats
Jesús Hellín - Europa Press

MADRID 23 juny (EUROPA PRESS) -

Esquerra Republicana considera necessària una investigació independent del salt a la tanca de Melilla el juny del 2022, que es va saldar amb 27 morts.

La formació creu que, fins ara, la resposta del Govern espanyol ha estat "insuficient", amb una "falta de reconeixement de les greus violacions de drets humans i l'absència de mesures concretes per prevenir futurs incidents d'aquesta naturalesa".

Per això, ERC sol·licita a l'Executiu central "mesures urgents i efectives" per abordar les "greus violacions de drets humans" documentades a Melilla fa dos anys. Han assenyalat que han d'incloure una "investigació independent i transparent" sobre els fets, que assegurin la participació d'organismes internacionals i organitzacions de drets humans.

A més, afirma que cal "revisar i reformar" les polítiques i procediments de control fronterer "per garantir el respecte dels drets humans i el compliment del dret internacional". També exposa que és "essencial" implementar programes de capacitació per a les forces de seguretat en drets humans i maneig de situacions d'alta tensió, "per assegurar que actuïn amb proporcionalitat i respecte per la dignitat de les persones".

Per tot això, ha registrat una bateria de preguntes escrites al Congrés dels Diputats, en la qual, entre d'altres, qüestiona l'Executiu espanyol sobre si té intenció de col·laborar "plenament" amb les investigacions internacionals i les realitzades per organitzacions de drets humans pel que fa als fets que van tenir lloc a Melilla.

"ACCIONS CONCRETES" SOBRE LES DEVOLUCIONS

En la mateixa línia, demana al Govern central que assenyali quines "accions concretes" s'han implementat "per garantir que les devolucions de migrants es duen a terme d'acord amb el dret internacional i respectant els drets humans".

ERC també fa al·lusió als mecanismes de control i supervisió i demana conèixer si s'han establert "per evitar l'ús excessiu de la força per part de les forces de seguretat a les fronteres". A més, pregunta si s'han revisat o modificat polítiques i mesures des de la tragèdia "per millorar la gestió de les persones a la frontera sud d'Espanya.

En aquest sentit, també ha registrat una pregunta perquè el Govern central aclareixi si ha considerat una "revisió independent" de les operacions i procediments de les forces de seguretat a la frontera de Melilla i, si és així, qui la durà a terme i quin serà el seu abast.

Finalment, sol·licita saber quina formació específica reben les forces de seguretat en relació amb el maneig de situacions d'alta tensió i amb el respecte dels drets humans en contextos migratoris. Finalment, quant a les víctimes, ERC pregunta per la seva compensació i a les famílies afectades per la tragèdia de Melilla.