Publicat 18/04/2021 11:50CET

ERC demana instaurar el vot telemàtic o delegat en ajuntaments en cas de naixement de fills o baixa per malaltia

També planteja que els espanyols residents a l'estranger puguin delegar el sufragi en un elector de la seva província

MADRID, 18 abr. (EUROPA PRESS) -

Esquerra Republicana (ERC) vol canviar la llei de règim local per permetre el vot telemàtic o delegat als ajuntaments en cas de baixa per naixement o adopció, per malaltia dels edils o per hospitalització o defunció de familiars.

Amb aquest objectiu ha registrat una proposició no de llei per al seu debat en la Comissió d'Igualtat del Congrés, en al·legar que aquesta mesura, a més de facilitar la conciliació i les cures, contribuirà a fomentar la igualtat entre homes i dones.

En concret, ERC planteja que el Congrés doni sis mesos al Govern central perquè, en coordinació amb les administracions competents, modifiqui la Llei de bases del règim local perquè inclogui la possibilitat del vot delegat o bé l'opció d'assistència a distància a elecció del càrrec electe.

La iniciativa, que ha recollit Europa Press, aposta per obrir aquesta possibilitat per als supòsits de baixa per maternitat o paternitat; hospitalització o baixa mèdica degudament acreditada i defunció, accident o malaltia greus, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que precisi repòs domiciliari, de parents fins al segon grau de consanguinitat o afinitat.

ERC recorda que el Congrés ja va regular per a determinats suposats el vot telemàtic dels diputats i defensa ara la conveniència d'estendre de manera permanent mesures semblants als ens locals que ja van començar a aplicar-se temporalment com a conseqüència de la pandèmia de la covid-19.

VOT DELEGAT PER A EMIGRANTS

Aquesta formació també veu convenient obrir la porta a la delegació de vot en les eleccions per als espanyols residents a l'estranger i així ho defensarà aquest dijous al Ple del Congrés quan defensi la seva proposta alternativa que tramita la Cambra, a proposta de PSOE i Unides Podem, per derogar el vot pregat.

Aquesta proposta s'hauria d'haver debatut la setmana passada però es va haver d'ajornar pel confinament al qual estaven sotmesos tots els membres del grup d'ERC després que es detectés un positiu per coronavirus a les seves files.

ERC comparteix la idea de posar fi al vot pregat que s'exigeix als residents a l'estranger, obligats des del 2011 a demanar el vot amb antelació per poder exercir-lo, però afegeix algunes correccions per garantir la gratuïtat i la celeritat del vot per correu i en urna als consolats.

També aprofita per incloure una tercera opció per als electors residents a l'estranger: delegar el vot en urna a un altre elector de confiança que visqui a la seva mateixa província, per a això només caldrà emplenar un formulari que es lliuraria en mà a l'ambaixada o consolat més proper.

Un nou mecanisme que podria arribar a xocar amb el principi de sufragi personal i amb la prohibició de votar més d'una vegada que es contempla a la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG).

VOTAR FINS A QUATRE VEGADES

Segons la proposta d'ERC, que ha recollit Europa Press, aquesta delegació de vot es planteja per a un procés electoral concret, però també s'obre la porta a deixar delegat el vot durant un termini de tres anys. A més, l'elector resident a Espanya podrà exercir el vot fins a quatre vegades, una en el seu propi nom més un màxim de tres delegacions de ciutadans residents a l'estranger.

En cas que la proposta d'ERC no prosperi, el Congrés continuarà amb el tràmit de la proposició de llei del PSOE i Unides Podem per posar fi al vot pregat amb la presentació de les corresponents esmenes parcials.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés