Publicat 28/06/2020 13:56CET

ERC demana al Govern central transferir a les CCAA el 100% de la recaptació de la casella del 0,7% de la Renda

Un tècnic sociosanitari del Centre de Majors Casablanca Villaverde (Madrid)
Eduardo Parra - Europa Press

   MADRID, 28 juny (EUROPA PRESS) -

   ERC ha registrat una proposició no de llei (PNL) al Congrés per la qual insta el Govern central a establir un nou sistema de gestió dels fons procedents del 0,7% de l'IRPF a la Declaració de la Renda, dedicat a finalitats socials.

   En concret, el partit demana a l'Executiu que elimini el sistema de doble tram estatal i autonòmic, de manera que el 100% dels recursos es distribueixi a les comunitats autònomes mitjançant transferència directa, permetent així que les comunitats fixin les bases per a la distribució de fons i control de la totalitat dels projectes subvencionats.

   A més, ERC insta a garantir que la distribució d'aquests fons entre comunitats es realitzarà d'acord amb l'aportat pels contribuents en cadascuna d'elles per cada període de liquidació, considerant un fons de solidaritat entre territoris, de manera que en conjunt es respecti el principi d'ordinalidad de les recaptacions en concepte del 0,7% de l'IRPF, així com l'ordinalidad en el nombre de declarants que marquen la casella en cada comunitat autònoma.

   Així, revertirà en cada comunitat l'import recaptat per les declaracions realitzades per les persones domiciliades en aquest territori que haguessin marcat la casella de finalitats socials o ambdues caselles, més l'import que li correspongui en benefici de la solidaritat interterritorial.

   Segons recull la PNL, el partit català vol que el Govern espanyol publiqui les dades relatives a la recaptació en euros i en nombre de contribuents en cadascuna de les opcions que té el contribuent a l'hora de marcar la casella corresponent en la quota íntegra de l'IRPF al moment de la liquidació.

   ERC vol que les dades estiguin desglossades per comunitats autònomes, per caselles marcades (Església, finalitats socials, ambdues o cap) i per període de liquidació. I en concret, demana fer públics les dades dels exercicis 2000 a 2018, una previsió per a l'any 2019 i, periòdicament, els de els anys successius amb una dilació temporal no superior a un any des de la finalització del termini per a la presentació de les declaracions de la Renda.

CATALUNYA VA DEIXAR DE REBRE MÉS DE 26 MILIONS

   Des d'ERC critiquen el model de doble tram que subsisteix en l'actualitat, mitjançant el qual només es distribueix a les comunitats autònomes el 80% dels recursos recaptats per ser distribuïts a finalitats socials territorials de les entitats, mentre que el 20% restant és distribuït directament pel Ministeri competent mitjançant convocatòria directa per a associacions i plataformes socials estatals.

   "En el transcurs dels últims anys, Catalunya ha aportat el 25% de la recaptació estatal del 0,7% de l'IRPF per a finalitats socials, però només rep anualment el 14% en forma de programes socials que tenen lloc al territori de Catalunya", lamenta ERC, la qual cosa significa, segons la formació, que el conjunt d'entitats catalanes va deixar de rebre aquest any un total de 26,5 milions.

el més llegit

 1. 1

  Els Bombers treballen en l'extinció d'un incendi en una empresa que fabrica ampolles a Castellar del Vallès

 2. 2

  Martorell aprova ajuts directes i immediats de 1.500 euros a bars, restaurants i centres d'estètica

 3. 3

  Barcelona impulsa 212 habitatges prefabricats per reduir els terminis i l'impacte ambiental

 4. 4

  El Municipal de Girona s'omple de poesia amb Lluís Homar i Adriana Ozores recitant San Juan de Cruz

 5. 5

  Inhabilitat nou anys un regidor per pagar a un clan per vigilar irregularment pisos socials de la Mina

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés