Publicat 14/03/2021 11:49CET

ERC demana la creació d'un fons amb càrrec als PGE perquè les CCAA puguin universalitzar l'educació de 0 a 3 anys

MADRID, 14 mar� (EUROPA PRESS) -

ERC ha registrat una Proposició no de llei (PNL) al Congrés sobre el finançament de l'educació de 0 a 3 anys per al seu debat a la Comissió d'Educació i Formació Professional de la cambra baixa.

La iniciativa, a la qual ha tingut accés Europa Press, insta el Govern central a crear, en el termini de sis mesos, un fons, amb càrrec als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), de transferències corrents a les administracions competents amb l'objectiu d'universalitzar el primer cicle d'educació infantil.

ERC celebra que amb l'aprovació de la nova llei educativa, la LOMLOE (també coneguda com la llei celaá), s'ha "aconseguit el compliment efectiu dels drets de la infància a l'educació", segons estableix la Convenció sobre els drets del nen de Nacions Unides, del 20 de novembre del 1989, la inclusió educativa i els principis del disseny universal d'aprenentatge.

En coherència amb aquests avanços, el grup republicà considera que, més enllà de permetre la conciliació de la vida laboral de les famílies, especialment de les dones, i de la socialització de l'alumnat, l'educació de 0 a 3 anys és "fonamental".

"Els progressos en el terreny de la psicologia i de la pedagogia han revelat l'atenció educativa precoç com una manera d'afavorir significativament el desenvolupament integral dels nens i les nenes", defensen.

No obstant això, ERC assegura que existeix un "enorme obstacle" que, a més, és "crònic de l'arquitectura institucional de l'Estat espanyol en relació amb les comunitats autònomes". Es refereix amb això a la falta de finançament.

En aquest sentit, el partit nacionalista català lamenta que la nova llei d'educació no incorpora cap clàusula que blindi la dotació pressupostària necessària per complir els objectius i principis que s'hi anuncien.

"En conseqüència, ens sembla important reconèixer que tant el món local com a la Generalitat han fet un esforç històric amb la finalitat de finançar l'etapa de l'educació infantil de 0 a 3 anys a Catalunya --recull la iniciativa en la seva exposició de motius--. I l'Estat espanyol, per garantir la igualtat d'oportunitats i l'equitat en l'accés a l'educació, ha de prioritzar la seva implicació en la transferència de recursos per consolidar aquesta línia ascendent en el camp de l'educació dels 0 a 3 anys".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés