Publicat 11/02/2024 13:16

ERC demana al Congrés que el Govern central traspassi a Catalunya les competències sobre el permís de conduir

La diputada d'ERC, Inés Granollers, durant una sessió plenària al Congrés dels Diputats
Fernando Sánchez - Europa Press

Critiquen "la falta de garantia" de poder realitzar el procés en català

MADRID, 11 febr. (EUROPA PRESS) -

Esquerra Republicana (ERC) ha registrat una proposició no de llei al Congrés perquè el Govern central traspassi les competències relatives a la realització dels exàmens i l'expedició del permís de conducció per part de la Direcció general de trànsit (DGT) al Servei Català de Trànsit (SCT), inclòs el personal i el pressupost, en el termini d'un any des de l'aprovació de la iniciativa.

Així consta en una iniciativa, recollida per Europa Press i signada per la diputada d'ERC Inés Granollers i el seu portaveu parlamentari, Gabriel Rufián. El text ha estat registrat per a debat en la Comissió de Seguretat Vial de la Cambra baixa.

En l'exposició de motius, ERC explica que el passat 18 d'octubre es va aprovar en la Comissió d'Interior del Parlament de Catalunya una proposta de resolució presentada pel seu grup per la qual es reclamava el traspàs de les competències de la DGT, en matèria d'expedició de permisos de conduir i realització d'exàmens teòrics i pràctics a Catalunya.

Al seu parer, hi ha "dos grans motius" pels quals han impulsat la presentació d'aquesta iniciativa: d'una banda, "la falta de garantia de poder realitzar el procés d'obtenció del permís de conducció en català i, d'altra banda, el col·lapse en les llistes d'espera per examinar-se".

En relació amb la llengua catalana, els independentistes critiquen que les normatives que recullen la regulació estatal sobre la gestió de l'educació vial, la formació de conductors, l'organització de proves d'aptitud i fins i tot la formació d'examinadors "no preveuen ni com a requisit ni com a mèrit el coneixement de cap de les llengües oficials de l'Estat diferents al castellà".

En aquest sentit, ERC afegeix que hi ha diversos casos de "discriminació lingüística", en el marc del procés d'obtenció del permís de conducció, denunciats per Plataforma per la Llengua. "Denúncies que són conseqüència de l'incompliment per part de la DGT de facilitar la realització dels exàmens en català quan això ha estat sol·licitat prèviament", subratlla.

"Actualment, la DGT ha de tenir els models a la disposició dels alumnes i garantir poder fer la prova teòrica en aquesta llengua, quan així se sol·liciti. Amb tot, aquesta opció no és de justícia, ja que la població catalana s'ha de poder examinar sense sol·licitud prèvia en la seva pròpia llengua", indica el grup parlamentari.

D'altra banda, ERC assegura que Catalunya "pateix des de fa anys un greu problema amb els exàmens per accedir a diferents permisos de circulació amb vehicles a motor" i argumenta que la Federació d'Autoescoles de Barcelona (FAB) ha comunicat recentment que es comptabilitzen unes de 48.500 persones pendents d'examinar-se a Barcelona, amb uns terminis d'espera superiors als 5 mesos.

"Això afecta la vida personal de la població de Catalunya, que veu restringit el seu dret a la mobilitat i limitades, entre d'altres, les seves oportunitats laborals. De la mateixa manera, l'afectació també impacta sobre els professionals del sector del transport terrestre que arriben a patir greus contratemps en la seva carrera professional", recalquen els independentistes.

Contadorwww.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés