Publicat 26/8/2019 14:21:47 +02:00CET

ERC crida a participar a la Diada i "superar la dinàmica autodestructiva" de l'independentisme

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta
EUROPA PRESS

Demana respecte entre tots els actors independentistes: "No compartim la dinàmica d'atacar-nos"

BARCELONA, 26 ago. (EUROPA PRESS) -

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha fet aquest dilluns una crida a la ciutadania al fet que participi massivament en els actes de la Diada de l'11 de setembre perquè sigui un èxit i per "evidenciar la força i el múscul que té el moviment independentista".

En roda de premsa, ha admès els retrets creuats que han existit durant aquest estiu entre diversos actors sobiranistes, per la qual cosa ha assenyalat que la Diada també és una oportunitat "per superar la dinàmica autodestructiva" de l'independentisme.

"No compartim la dinàmica d'atacar-nos. El que volem és que --la Diada-- sigui una oportunitat per consensuar i posar-nos d'acord. Trobar consensos per reconstruir l'estratègia unitària i transversal que ens faci avançar", ha resumit la portaveu republicana.

Vilalta ha insistit a fer compatibles dues estratègies: "Amb una mà" la de la 'confrontació democràtica' amb l'Estat, que la setmana passada va defensar el president de la Generalitat, Quim Torra, però, amb l'altra mà, seguir apostant pel diàleg --el que demana ERC--.

Així, el partit d'Oriol Junqueras subscriu l'estratègia que Torra va esbossar des de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), però reclama que no s'exclogui també seguir insistint en una via dialogada per trobar una solució al conflicte català.

"Hem de fer compatibles tots els matisos que passen pel moviment independentista. Contraposar diàleg i confrontació és trampós. No hi ha dilema" entre una qüestió --diàleg-- i l'altra -confrontació--, resumeixen els republicans.

NO "RIDICULITZAR"

ERC també reclama que l'independentisme no aboni la dinàmica de "ridiculitzar" les propostes i contrapropostes que arriben des de les diferents organitzacions del moviment, i demana respecte i reflexió per a totes, entre elles, les d'ERC quan reclama eixamplar la base de partidaris de l'Estat català i diàleg.

"Nosaltres mai renunciarem a apostar per la via del diàleg i de la negociació. Mai renunciarem a l'aposta pel diàleg i estem convençuts que la resta d'actors de l'independentisme tampoc", ha resumit, encara que ha admès que ara com ara aquest diàleg amb el Govern central és molt complicat.

Així, ha confiat que tots els actors de l'independentisme aconseguiran aconseguir una "unitat estratègica" per afrontar els propers mesos, que estaran marcats per la propera sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O, que es preveu per a la tardor.

ELECCIONS ANTICIPADES?

Una altra de les qüestions que ha dividit l'independentisme en els últims mesos és si cal convocar eleccions catalanes anticipades o no després de la fallada, una potestat que és exclusiva de Torra, però en la qual ERC pot influir en ser el soci de coalició de JxCat a la Generalitat.

Vilalta ha insistit que ERC no descarta la convocatòria electoral com a eventual mecanisme a tenir en compte pròximament: "En favor del consens no descartem cap de l'opcions polítiques que ens permetin avançar com a país".

La portaveu republicana ha recordat que la sentència podria arribar en qualsevol moment, per la qual cosa ha confiat que l'independentisme "intensificarà" els contactes per trobar la resposta més concreta possible i que vagi més enllà de la mobilització popular.