Publicat 27/05/2019 18:07

ERC confirma que no s'aliar amb Bildu al Congrés i prepara el seu propi grup amb Rufián de portaveu

26M.- Junqueras telefonea desde la cárcel para hablar con el jefe de campaña de ERC y se interesa por Barcelona
EUROPA PRESS

MADRID, 27 maig (EUROPA PRESS) -

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha confirmat que registrar al Congrés el seu propi grup parlamentari, sense integrar-hi EH Bildu, i que inscriur com a portaveu titular Gabriel Rufián, que va concórrer com a número dos per Barcelona, i com a portaveu adjunta Carolina Telechea, que va ocupar la tercera plaa d'aquesta candidatura.

A priori, el partit no ha reservat cap tasca al seu líder, Oriol Junqueras, que ha estat susps en les seves funcions perqu es troba en presó preventiva pel procés, una decisió que ERC ha recorregut davant de la Mesa del Congrés.

A més Junqueras acaba de ser elegit eurodiputat en les eleccions d'aquest diumenge i la seva intenció és renunciar a l'acta al Congrés per prendre possessió com a membre del Parlament Europeu. Per fer-ho, necessitar el permís del Suprem per poder acreditar-se davant de la Junta Electoral Central.

Segons han precisat a Europa Press fonts parlamentries, Rufián, portaveu adjunt en l'anterior legislatura, ascendeix ara al lloc que fins ara ocupava Joan Tard, el qual va decidir no concórrer en les generals posant fi a la seva etapa a Madrid.

La portaveu adjunta ser Carolina Telechea, que va desembarcar al Congrés el passat mes juny substituint Ester Capella, quan va deixar la Cambra per ser nomenada consellera de Justícia, i que ara ha revalidat la seva acta.

DIFICULTATS PER A BILDU

Esquerra no tindr cap problema per constituir el seu propi grup perqu el passat 28 d'abril va aconseguir 15 escons, encara que ara un d'ells estigui susps. No obstant aix la seva decisió dificultar que EH Bildu tingui grup propi, perqu en solitari la coalició abertzale no compleix els requisits mínims i el previsible és que continu en el grup Mixt.

La coalició abertzale, que ha concorregut en les europees amb ERC, va segellar amb els seus socis catalans un acord de collaboració al Congrés abans de les generals i fins i tot van arribar a parlar de compartir grup, una opció que ara es confirma rebutjada.

Encara que les dues formacions van estar explorant fórmules que afavorissin a tots dos partits, finalment ERC ha optat per registrar el seu propi grup sense prestar diputats als bascos perqu arribessin al mínim de cinc diputats que exigeix el reglament.

Tot i aix, Bildu continuaria tenint l'obstacle del percentatge, perqu no va superar el 15% en totes les circumscripcions. Va aconseguir el 16,70% dels vots a tot el País Basc, per només va superar el 15% a Guipúscoa (23,42%), va fregar el 14% a laba i va obtenir el 13,38% a Biscaia, mentre que a Navarra va obtenir un 12,77% i cap escó.

Així, tot indica que els abertzales, que han dulpicat la seva representació respecte a l'anterior legislatura repetiran en el Mixt, previsiblement amb Junts per Catalunya (set), Coalició Canria (dos diputats), Navarra Suma (dos), l'únic representant de Compromís i el del Partit Regionalista de Cantbria, que per primera vegada té representació.

AVANTATGES POLÍTICS I ECONMICS

Tenir grup propi suposa grans avantatges polítics, econmics i de mitjans. Qui el constitueix té garantida la seva representació en totes les comissions parlamentries, en la Diputació Permanent i veu prpia en la Junta de Portaveu i capacitat per intervenir en tots els debats en igualtat de condicions; mentre que dins del Grup Mixt cal repartir-se temps d'intervenció i seients en les comissions.

En les sessions de control, tenir grup propi possibilita entrar en els contingents de preguntes i interpellacions al Govern, així com avantatges a l'hora d'incloure les seves proposicions en els plens, per en el Grup Mixt tot aix ha de distribuir-se a parts iguals.

En el plnol econmic, per exemple, durant l'anterior legislatura les forces polítiques que es van constituir en grup van rebre al Congrés una subvenció fixa de 28.597,08 euros mensuals i una altra variable, en funció del nombre de diputats que componien el grup, que ascendia a uns 1.645,49 euros mensuals per escó. El sistema al Senat és idntic, encara que varien les quantitats.

A més, només havent aconseguit grup parlamentari propi es pot accedir al cobrament de les subvencions per enviament gratut de propaganda electoral durant la campanya. I els avantatges es perllonguen per a les següents eleccions, perqu els que ara l'aconsegueixen tindran opció a presncia en els futurs debats electorals i plans de cobertura informativa dels mitjans públics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés