Publicat 01/01/2020 12:49

ERC i Bildu necessitaran vots de PP, Vox i Cs per accedir a secrets oficials al Congrés i controlar el CNI

La portaveu d'EH Bildu al Congrés dels Diputats i el d'ERC, Mertxe Aizpurúa i  Gabriel Rufián, ofereixen una roda de premsa hores prvies a la segona votació per a la investidura del candidat socialista a la Presidncia del Govern.
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

MADRID, 1 gen. (EUROPA PRESS) -

ERC i Bildu necessitaran vots del PP, Vox i Cs per ser a la Comissió de Despeses Reservades del Congrés que permet tenir accés a secrets oficials i participar en el control parlamentari de les activitats del Centre Nacional d'Intelligncia (CNI).

Conforme a les normes parlamentries, per conixer matries classificades cal autorització del Ple del Congrés obtenint el suport de tres cinquens de la Cambra (210 vots) en una votació secreta amb papereta en urna.

Els triats, un per cada grup del Congrés (generalment el portaveu), passaran a formar part automticament de la Comissió de Despeses Reservades que controla l'ús d'aquestes partides pressupostria i on el CNI ret comptes.

EL PP JA VA VETAR ERC

El PP, Vox i Cs sumen 150 diputats, per la qual cosa, si el tres s'hi neguen, no es pot arribar a aquest llindar mínim de 210 vots; i els precedents són negatius per a ERC i per a Bildu, que per primera vegada pot optar a la coneguda com a Comissió de Secrets Oficials.

Així, en la Legislatura 2011-2015, quan el PP tenia majoria absoluta, es va negar a permetre l'entrada dels tres candidats que ERC va plantejar, en nom del Grup Mixt, allegant que els independentistes catalans podien traslladar la informació reservada als membres de la coalició abertzale Amaiur, que integrava als hereus de l'antiga Batasuna, avui EH Bildu.

I a més, l'any 2015 els populars es van negar a facilitar el relleu en el lloc que tenia CiU a la Mesa del Congrés i van anar ajornant, setmana rera setmana, la possibilitat que es triés al convergent Jordi Xucl per cobrir la vacant deixada pel seu company Jordi Jané en ser nomenat conseller d'Interior. L'aleshores portaveu popular, Rafael Hernando, va allegar que no tindria "molt sentit" que optés a aquest lloc institucional al Congrés algú que es definís com a "independentista".

BILDU, AMB GRUP PER PRIMERA VEGADA

Després de les eleccions de juny de 2016, Cs i després el PP també van pretendre no donar els seus vots als independentistes, per al final tant ERC (que tenia grup propi) com JxCat (en representació del Mixt) van aconseguir ser triats el 2017.

En els escassos mesos que va durar la passada legislatura no va haver-hi opció a plantejar-se aquest tema, per des de febrer tornar a estar sobre la taula, amb la novetat que ara no es tracta només d'ERC, sinó també de Bildu, que per primera vegada té grup propi, i a ells es podria afegir el cas de JxCat, si és portaveu titular del Mixt o del nou grup múltiple.

Amb el suport del PSOE i d'Unides Podem, aquests partits poden apropar-se a les 200 paperetes, per necessitaran un 'plus' que passa per esgarrapar vots de Cs, PP i Vox, a més de garantir que no hi hagi fugides ni absncies en les files socialistes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés