Publicat 21/12/2019 16:37:16 +01:00CET

ERC aprova amb el 93,46% el seu full de ruta per a la independència sense renunciar a cap via

28è Congrés Nacional d'ERC, Barcelona, 21 de desembre del 2019
David Zorrakino - Europa Press

Consolida la seva aposta pel diàleg i eixamplar l'independentisme per "forçar" un referèndum

BARCELONA, 21 des. (EUROPA PRESS) -

Les bases d'ERC han aprovat aquest dissabte amb el 93,46% dels vots al Congrés Nacional del partit el seu full de ruta per aconseguir la independència de Catalunya, en què prioritza el diàleg i la negociació amb l'Estat espanyol per celebrar un referèndum d'autodeterminació, tot i que no renuncia a cap via "democràtica i pacífica".

La ponència política, que fixa l'estratègia dels republicans per als propers anys, s'ha avalat amb 558 vots a favor, 20 en contra i 19 en blanc dels militants que han participat en el ple del Congrés Nacional d'ERC, que s'ha celebrat a l'Auditori del Fòrum de Barcelona.

Amb l'aprovació d'aquest document, ERC consolida la seva aposta estratègica pel diàleg i la negociació amb l'Estat, i per ampliar els adeptes a l'independentisme per aconseguir un referèndum d'autodeterminació.

La ponència defensa que un referèndum d'autodeterminació és el millor instrument per solucionar el conflicte a Catalunya i planteja tres vies per aconseguir-lo: la primera és la via pactada i negociada amb l'Estat perquè, malgrat que reconeix que ara mateix "és impossible" per les reiterades negatives a acordar una consulta, considera que l'independentisme mai no ha d'abandonar la bandera del diàleg.

La segona via és "forçar" l'Estat a convocar un referèndum, és a dir, combinar la mobilització constant amb accions de desobediència civil no violenta, l'acció de les institucions catalanes, la generació de grans consensos i l'avanç reiterat de l'independentisme a les urnes, juntament amb complicitats internacionals, per obligar l'Estat espanyol a pactar un referèndum.

També contempla una tercera opció, tot i que no és la prioritat d'ERC, que és fer un referèndum sense el permís de l'Estat, però en cap moment apareix la paraula 'unilateral' en el text.

De fet, per buscar el consens davant les esmenes presentades sobre aquesta última via, la ponència introdueix un paràgraf que subratlla que el partit ha de decantar-se per una via o una altra en funció de la correlació de forces que tingui l'independentisme davant de l'Estat, però insisteix que ERC no renuncia a cap via.

"És evident que, atenent al fet que mai no renunciarem als nostres drets ni a allò que estableix la mateixa legalitat internacional, caldrà estar atents a possibles nous escenaris que ens permetin transitar cap a la independència per qualsevol camí democràtic i pacífic", concreta el text.

Al Congrés s'han votat dues esmenes que buscaven matisar la posició dels republicans sobre la unilateralitat i que han estat rebutjades de manera àmplia: una d'elles plantejava limitar en el temps l'aposta per la via dialogada i ha comptat amb 902 vots en contra, 203 a favor i 41 en blanc.

"AMPLIAR LA BASE"

El document consagra el gir estratègic d'ERC de l'últim any en el qual reconeix que l'independentisme ha de sumar suports i ser més fort per intentar una altra vegada la independència, i mantenir la defensa del diàleg amb l'Estat.

Al llarg del text de la ponència es repeteixen expressions com "ampliar la base" i enfortir l'independentisme per sumar adeptes i, de fet, el títol del document il·lustra aquesta voluntat amb el lema 'Enfortim-nos per tornar-hi; enfortim-nos per guanyar'.

Així mateix, el full de ruta situa com a objectiu que l'independentisme superi el 50% dels vots en unes eleccions catalanes i fixa que aquest escenari és necessari: "Caldrà treballar de manera col·lectiva, consensuada i continuada per incrementar aquest percentatge de manera reiterada en els successius comicis, un escenari no suficient, però necessari.