Publicat 1/7/2020 11:16:26 +02:00CET

Entren en vigor els nous ajuts per a autònoms que substitueixen la prestació extraordinària

Imatge d'arxiu d'un treballador amb un ordinador portàtil.
SUMAUTO - Archivo

MADRID, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

Els nous ajuts per a autònoms que substitueixen la prestació extraordinària que es va habilitar per la crisi sanitària entren en vigor aquest dimecres després que dissabte ho publiqués el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Aquests ajuts, que han acordat el Govern espanyol i les organitzacions d'autònoms ATA, UPTA i Uatae, consisteixen a reduir durant tres mesos les cotitzacions socials als autònoms que han percebut la prestació extraordinària, compatibilitzar l'activitat amb l'accés a la prestació ordinària per cessament d'activitat i una prestació especial per als treballadors de temporada de quatre mesos de durada.

Els beneficiaris de la prestació extraordinària no hauran de pagar les cotitzacions socials del mes de juliol i tindran una exoneració del 50% a l'agost i del 25% al setembre, la qual cosa suposarà un estalvi mínim de més de 500 euros per autònom durant els propers tres mesos.

Els qui encara tinguin l'activitat molt afectada pels efectes de la pandèmia podran accedir a la prestació ordinària per cessament d'activitat si la seva facturació el tercer trimestre és un 75% més baixa que la del mateix període de l'any passat, sempre que els seus rendiments nets no superin la quantia equivalent a 1,75 vegades l'SMI del trimestre.

Aquesta possibilitat, que serà compatible amb l'activitat, suposa un benefici econòmic mínim de 930 euros al mes per treballador, perquè la prestació econòmica serà equivalent al 70% de la base mínima de cotització corresponent.

Per accedir a aquesta prestació ordinària compatible amb l'activitat no cal esperar al fet que acabi el trimestre, perquè es pot sol·licitar en qualsevol moment i, posteriorment, es verificarà el compliment dels requisits. Els autònoms tenen la possibilitat, a més, de renunciar a la prestació durant aquests tres mesos si recuperen la seva activitat.

També s'estableixen per primera vegada ajuts específics al col·lectiu dels autònoms de temporada. Si escau, podran accedir a la prestació extraordinària (del 70% de la base reguladora més l'exoneració de les cotitzacions socials) amb efectes des de l'1 de juny fins el 31 d'octubre.

La sol·licitud es fa a través de les mútues col·laboradores de la Seguretat Social i no es requereix un període mínim de cotització. A més, és compatible amb qualsevol altra prestació de la Seguretat Social que el sol·licitant hagi anat percebent i fos compatible amb l'activitat que desenvolupava.

Podran sol·licitar aquests ajuts els autònoms que els darrers dos anys tan sols hagin desenvolupat l'activitat en el règim especial de treballadors autònoms o en el règim especial de treballadors del mar durant els mesos de març a octubre i que hagin estat en alta com a treballadors autònoms durant almenys cinc mesos a l'any durant aquest període. A més, els seus ingressos el 2020 no podran superar 1,75 vegades l'SMI (23.275 euros).