Publicat 01/04/2015 16:07

Entitats i partits d'esquerra impulsen un pacte per a la gestió pública de l'aigua

Presentación Pacte Social per l'Aigua a Catalunya
EUROPA PRESS

BARCELONA, 1 abr. (EUROPA PRESS) -

Entitats i partits d'esquerra han subscrit aquest dimecres un pacte social sobre la aigua a Catalunya impulsat per la plataforma 'Aigua és vida' i en què, entre d'altres aspectes, es comprometen amb una gestió pública integrada i participativa del cicle integral de l'aigua.

En roda de premsa, el membre d'Aigua és Vida Moisès Subirana ha criticat que la gestió privada de l'aigua suposa un encariment del 25% de mitjana per al ciutadà, mentre que el president de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Jordi Giró, ha demanat que "el públic" sigui l'eix de la societat.

Com a mostra de suport al manifest, han participat també a la presentació representants dels partits que ho subscriuen: Alfred Bosch i Marc Sanglas (ERC); Joan Herrera (ICV); David Companyon (EUiA); David Fernández i Maria Rovira (CUP); Ada Colau (Barcelona en Comú); Arcadi Oliveres (Procés Constituent), i Oscar Guardingo (Podem).

Han pres la paraula per remarcar el seu compromís amb la gestió pública de l'aigua, i han garantit que serà una de les seves prioritats allà on governin després de les eleccions municipals del 24 de maig.

Bosch ha subratllat que l'aigua ha de seguir sent un bé comú i que no cal donar ni un pas enrere en la titularitat pública de la seva gestió perquè també forma part de la defensa de la sobirania, i després de ser preguntat per la posició d'ERC en Aigües Ter Llobregat (ATLL) ha dit que és un procés judicialitzat i en contra dels "monopolis".

Herrera ha advertit que "el combat per la llibertat del país és el combat per la gestió pública de l'aigua", un argument que ha dit Companyon, que ha argumentat que no ningú que no subscrigui el 'Pacte social per a l'aigua a Catalunya' hauria de formar part d'un full de ruta cap a la sobirania.

Rovira també ha cridat a "recuperar la sobirania en tots els àmbits", i ha explicat que en el cas de l'aigua és des dels municipis des d'on cal lliurar la batalla conquistant-la poble a poble a través de remunicipalitzar la gestió del servei.

Colau ha criticat que "la privatització ha estat un fracàs a l'hora de garantir drets", i ha assegurat que si governa a Barcelona després de les eleccions municipals serà una prioritat del seu partit remunicipalitzar la gestió de l'aigua, mentre que Oliveres ha demanat prendre consciència també sobre el consum privat.

CONTINGUT DE L'ACORD

El manifest signat aquest dimecres considera l'aigua un dret humà universal que ha de preservar-se, i reivindica un model de gestió pública i exigeix a la Generalitat i als ajuntaments a implementar un model de gestió públic i comunitari a tot Catalunya.

Els impulsors sostenen també que sense interessos privats no caldrà repartir beneficis entre accionistes, així que, amb una gestió pública, els ingressos que s'obtinguin en les tarifes als usuaris es destinaran íntegrament a sufragar els costos del servei i a inversions relacionades amb el mateix.

El document, que està obert a més adhesions, té el suport, entre d'altres, d'Aigua és vida; Aliança Contra la Pobresa Energètica; CCOO; CGT; Plataforma de Defensa de l'Ebre; Grup de Defensa del Ter; Som el que Sembrem; FAVB, i els partits presents en la roda de premsa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés