Actualitzat 22/10/2015 17:06

Entitats empresarials porten a la UE la indemnització de Castor

Recorden a més el cost que suposarà per als consumidors de gas

BARCELONA, 3 jul. (EUROPA PRESS) -

Cecot, Consell Intertèxtil Espanyol, Fepime i Centre Metal·lúrgic han presentat davant de la CE una denúncia contra la indemnització del Govern espanyol a la concessionària del magatzem submarí de gas Castor en concepte d'ajuda d'Estat.

Al·leguen que pot anar contra la lliure competència i la competitivitat empresarial, ja que els 1.350 milions d'euros fixats pel Govern espanyol com a compensació per paralitzar el projecte recauran sobre el rebut del gas durant 30 anys des de l'1 de gener del 2016, han explicat aquest divendres en roda de premsa representants de les entitats.

L'advocada Asun Cirera ha explicat que l'objectiu d'aquesta denúncia administrativa és que la CE obri una investigació per confirmar si la indemnització a la concessionària Escal --participada majoritàriament per ACS-- és una Ajuda d'Estat, com argumenten les entitats denunciants, i que la prohibeixi si així ho ratifica.

Ha justificat l'interès legítim dels denunciants perquè les empreses es veuran afectades pel cost que tindrà aquesta mesura en els consumidors de gas, i esperen acusament de recepció de la denúncia --presentada dijous-- en un màxim de 15 dies, seguits de dos mesos per comunicar si s'admet com a prioritària, i 12 mesos d'investigació.

També dijous han informat per escrit al ministre d'Indústria, José Manuel Soria, sobre la presentació de la denúncia i els seus arguments, ha explicat el president de la patronal vallesana Cecot, Antoni Abad.

Consideren que es va primar l'interès d'afavorir una empresa privada --recuperant la seva inversió-- per sobre de l'interès general --que no ha aconseguit cap millora--; i que el Govern espanyol no estava obligat a compensar la concessionària, perquè la infraestructura no va arribar a estar operativa, ja que Escal va renunciar al contracte abans de posar en marxa el magatzem de gas a causa de la proliferació de moviments sísmics a la zona durant la seva construcció.

RISC SÍSMIC CONEGUT

Incideixen que el risc sísmic se sabia abans de manera general en dipòsits subterranis, i que també estava documentat amb estudis i denúncies concretament en aquesta zona, davant de la costa de Tarragona i Castelló.

La denúncia veu "clara intenció de construir la infraestructura sense tenir en compte la seva viabilitat" i que no es va exigir l'informe de risc sísmic, fet que suposa falta de bones pràctiques administratives.

Exposa que tampoc hi va haver control sobre els costos econòmics --es va triplicar el pressupost inicial--, i que el projecte Castor va rebre finançament del Banc Europeu d'Inversions (BEI) sense tenir en compte l'impacte mediambiental.

Assenyala que la indemnització és una mesura selectiva perquè altres concessions d'aquest tipus a Espanya (Yela i Gaviota) no garanteixen recuperar la inversió en els mateixos termes que Castor, i annexa la sol·licitud del Parlament Europeu aprovada el 30 d'abril que demana a la CE i al BEI que prenguin mesures perquè els ciutadans no hagin d'assumir el cost de la indemnització.

INDEMNITZACIÓ DISCRIMINATÒRIA

Abad ha afirmat que la denúncia té un "fonament jurídic sòlid" contra una mesura que veu discriminatòria per al teixit productiu --a més de per als ciutadans--, i ha dit que el sector industrial consumeix el 60% del gas a Espanya.

Ha afegit que els denunciants representen tot el teixit empresarial no financer de Catalunya --a més d'empreses de la resta d'Espanya--, comunitat que concentra el 21% del consum de gas a Espanya; i ha lamentat que dos governs centrals de diversso signes van fer possible aquesta indemnització, que, pel seu repartiment en 30 anys, suposarà als consumidors un cost total de 4.500 milions.

El president del Consell Intertèxtil Espanyol, Alejandro Laquidain, ha recordat que el consum de gas representa de mitjana el 28% de l'energia que necessita la indústria --el 43% en el cas de la química, i la majoria en alguns subsectors tèxtils, entre d'altres--, i que no aconsegueix cap millora en el servei malgrat haver d'assumir el pagament de la indemnització en la factura.

El president del Centre Metal·lúrgic, Carles Garriga, ha lamentat que l'administració no compleix el seu paper de facilitar l'activitat empresarial, sinó que afegeix costos amb aquesta indemnització --amb un encariment del 4,5% del rebut per a ciutadans i empreses des del 2016--, a més d'altres impediments, com la burocràcia i els retards en pagaments a proveïdors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés