Actualitzat 17/06/2014 13:29

Entitats catalanes alerten de l'augment del maltractament a gent gran i les dificultats per detectar-lo

Estimen que a Catalunya un mínim de 12.000 ancians pateixen alguna mena d'abús

BARCELONA, 17 juny (EUROPA PRESS) -

Diverses entitats catalanes han alertat de l'augment del nombre de maltractaments a persones grans, especialment de caire econòmic, i les dificultats que es troben per detectar aquests casos ja que la majoria de les víctimes ho oculten per por de represàlies, de generar un conflicte familiar o de perdre vincles afectius.

En una roda de premsa aquest dimarts al Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab), la presidenta de l'associació per a la investigació del maltractament a gent gran (Eima), Mercè Tabueña, ha avisat de com és de complicat establir una xifra dels maltractaments, ja que "no hi ha dades sinó només percepcions".

Això sí, ha estimat que a Catalunya un mínim de 12.000 persones grans pateixen alguna mena d'abús, aplicant l'estimació més baixa de la forquilla que utilitza l'Organització Mundial de la Salut (OMS): suposant que a Catalunya pateixen maltractament l'1% dels majors de 65 anys, davant d'una població de 1.200.000, hi hauria almenys 12.000 casos.

Tabueña ha posat èmfasi que identificar els factors de risc és fonamental per reduir els casos de maltractament, i per això ha defensat la necessitat d'un nombre més alt de professionals i investigacions en aquest camp.

El director general d'Amics de la Gent Gran, Oriol Alsina, ha explicat que el perfil de l'ancià maltractat és el d'una dona de 82 anys de perfil socioeconòmic baix i, tot i que el nombre d'abusos físics detectats són pocs, ha avisat que la major part són d'altres tipus: econòmic, abandonament i falta de respecte per la voluntat de les víctimes.

Respecte al primer, ha dit que les estafes a gent gran són difícils de detectar i a vegades són a la frontera del que és delicte, ja que "no se'ls obliga, però s'aprofiten" de la seva vulnerabilitat, i ha ressaltat la importància del paper dels voluntaris per detectar aquests casos després de ser ocultats generalment per part de les víctimes i familiars.

En la mateixa idea ha aprofundit la Síndica de Greuges de Barcelona, Assumpció Vilà, que ha insistit que "els maltractaments sempre s'amaguen" i ha explicat que a més dels que se circumscriuen a l'àmbit familiar, pel seu treball, també ha detectat una altra tipologia als carrers que ha qualificat d'incívics, en situacions com la circulació de motos o bicicletes per les voreres que els deixa en una situació de vulnerabilitat.

La vicedegana de l'Icab, Rosa Maria Barberà, ha explicat que el col·legi ha rebut els últims anys un 26% més de consultes relacionades amb les persones grans, i que abracen tots els àmbits com desnonaments, mobbing, maltractament i altres consultes de caire jurídic.

"VALENTIA" PER DENUNCIAR

La presidenta del Col·legi de Treball Social, Núria Carrera, ha ressaltat que la falta de recursos de les administracions i les retallades han fet encara més vulnerable la situació d'aquestes persones, a les quals ha demanat "valentia" per no amagar aquests abusos.

L'Ajuntament de Barcelona va rebre el 2012 un total de 321 denúncies de maltractament, segons ha explicat la comissionada de l'Ajuntament de la Gent Gran del consistori, Assumpció Roset, tot i que ha insistit que els casos denunciats són només una mínima part, i ha recordat que un nou protocol posat en marxa fa poc intentarà ser més eficaç a l'hora de detectar abusos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés