Publicat 12/04/2015 12:30

Entesa proposa desclassificar tots els documents previs a 1965 amb una reforma de la Llei de Secrets

Joan Saura
EUROPA PRESS

Planteja delimitar de 30 a 50 anys el temps que un document pot ser confidencial

MADRID, 12 abr. (EUROPA PRESS) -

El Ple del Senat debat aquest dimecres una proposició del senador de l'Entesa pel Progrés de Catalunya, Joan Saura (ICV), per reformar la Llei de Secrets Oficials i limitar de 30 a 50 anys el temps en una matèria pot estar classificada com a confidencial, de manera que sigui d'accés públic transcorregudes aquestes dècades.

D'aprovar-se aquest any, quedarien desprotegits els documents anteriors a 1968, és a dir, els de la Guerra Civil i bona part del Franquisme.

La iniciativa proposa un canvi en una llei de 1968 que es va aprovar per permetre la declaració com a matèries classificades d'aquells assumptes, actes, documents, informacions, dades i objectes "dels que el coneixement per persones no autoritzades pugui danyar o posar en risc la seguretat i defensa de l'Estat".

La norma no limita el temps que uns documents poden tenir aquesta protecció i estableix una llista de les autoritats que tenen capacitat per decidir la qualificació, com el Consell de Ministres i els seus membres, els ambaixadors i alts comandaments militars, responsables de seguretat i la Guàrdia Civil.

COM A EUROPA

El senador explica que la majoria de països europeus tenen legislacions molt diferents. Per exemple, el Regne Unit desclassifica documents després de 30 anys "i des de 2013 està reduint aquest termini perquè el 2022 sigui de només 20 anys".

Afegeix Joan Saura que Suècia, "el país pioner i avantguardista en matèria de transparència informativa", limita la confidencialitat a 40 anys en matèria de seguretat internacional.

SECRETS ABANS DE 1968, "NO TÉ SENTIT"

"No té sentit, a dia d'avui, mantenir classificats documents i informes anteriors a 1968", afirma el senador d'ICV, que recorda que l'any passat uns 300 investigadors i historiadors van exigir al Govern la desclassificació de 10.000 documents militars del franquisme i la Guerra Civil, i la dels documents diplomàtics de més de 30 anys d'antiguitat.

"Amb la negativa del Govern del PP, Espanya es converteix, segons l'opinió d'historiadors i investigadors, en el fanalet de cua del món occidental en matèria d'accés a arxius polítics, diplomàtics i militars", afegeix Saura en l'exposició de motius de la proposició.

En aquest context, es proposa posar un límit temporal de 30 anys a les classificacions, prorrogable en dos períodes més de deu anys, per evitar que un document pugui ser secret "de manera indefinida fins que el Govern decideixi el contrari, tot i que hagin desaparegut les causes per a la seva classificació".

A més, en la proposició s'inclou que sigui obligatòria la motivació de la classificació, un requisit absent de l'actual Llei de Secrets Oficials.

En tercer lloc, s'actualitza la competència per declarar matèries reservades, atribuint-la exclusivament al Consell de Ministres. S'elimina així la referència a la Junta de Caps d'Estat Major de l'article 4 de la llei, ja que aquest òrgan ja no existeix.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés