Publicat 5/11/2019 18:02:18 +01:00CET

Enterren a Torelló (Barcelona) un soldat de la Guerra Civil trobat en una fossa

La consellera de Justícia, Ester Capella, en l'enterrament del soldat Sabatés, trobat a una fossa de la Guerra Civil.
GENERALITAT DE CATALUNYA

BARCELONA, 5 nov. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella, ha acudit aquest dimarts en l'enterrament a Torelló (Barcelona) d'un soldat de la Guerra Civil, que és una de les 146 persones que es van trobar a la fossa del Soleràs, a la comarca de les Garrigues (Lleida), quan es va excavar el 2017 i que han pogut identificar.

En un comunicat, la Conselleria de Justícia ha explicat que el programa d'identificació genètica ha determinat que les restes del cos pertanyen a la via paterna de la família Sabatés, en què es dóna el cas que dos germans van desaparèixer durant la Guerra Civil i per falta de documentació no s'ha pogut determinar de quin d'ells és.

El soldat Sabatés és una de les vuit persones que s'han identificat a partir del programa d'identificació genètica, que té una base de dades amb perfils genètics de familiars de víctimes i perfils genètics de les restes humanes oposades a fosses: si hi ha coincidència genètica, es pot identificar a la víctima i retornar-la a la família.

Unes 6.000 persones s'han inscrit en el cens de persones desaparegudes i unes 2.000 han entregat una mostra d'ADN a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona per incorporar la informació en la base de dades que creua els resultats amb el perfil genètic de les restes entregades en fosses per identificar-los.

A Catalunya hi ha unes 12.000 persones enterrades en més de 500 fosses de la Guerra Civil, i des de l'engegada del pla de fosses el gener del 2017 se n'han obert 21 i s'han identificat vuit persones.