Actualitzat 02/12/2015 11:26

Una enquesta situa guanyador el PP amb 114 escons, davant dels 84 del PSOE

Ciutadans aconseguiria trencar el bipartidisme a les províncies més petites i Podem també es faria un forat a les mitjanes

MADRID, 2 des. (EUROPA PRESS) -

Una enquesta situa el PP com a vencedor de les eleccions generals del pròxim 20 de desembre amb 114 escons, 72 menys que en els comicis del 2011. Al darrere estarien el PSOE amb 84 diputats, Ciutadans amb 74 i Podem amb 48, segons el sondeig de la consultora política i d'assumptes públics Redondo & Asociados Public Affairs Firm.

L'enquesta, feta entre el 25 de novembre i l'1 de desembre mitjançant 1.500 enquestes telefòniques, reflecteix que el PP es mantindria com la primera força del Congrés amb el 28,1% dels vots a pesar de la pèrdua de diputats. També el PSOE es mantindria com a segona força parlamentària amb el 21,5% i 84 escons, 26 menys que els obtinguts en els comicis del 2011.

Aquest sondeig és la primera entrega de l''Informe Redondo', a través del qual l'empresa farà tres mesuraments durant els pròxims 15 dies per estimar la intenció de vot en els pròxims comicis. Es realitzarà a través de tres onades de 1.500 entrevistes cadascuna. L'estimació provincial de resultats està estimada sota una sèrie de dades de més de 12.000 entrevistes.

A només deu escons del PSOE irromp el partit d'Albert Rivera, que se situaria com a tercera força de la cambra baixa amb el 20,2% dels sufragis i 74 diputats. Al darrere, Podem aconseguiria un percentatge del 15,3% i 48 diputats en les seves primeres eleccions generals.

La resta de l'arc parlamentari quedaria compost per IU (3,9% i 2 diputats), ERC (2,1% i 8 diputats), Democràcia i Llibertat (2% i 7 escons), PNB (1,3% i 6 escons), Amaiur (1,1% i 4 diputats), Coalició Canària (0,5% i 2 diputats) i Geroa Bai (0,2% i 1 escó).

RUPTURA DEL BIPARTIDISME

L'enquesta fa un repartiment d'escons per províncies que reflecteix que Ciutadans aconsegueix trencar el bipartidisme a les províncies més petites, en les quals es reparteixen tres i quatre escons. És el cas de Zamora, Terol, Segòvia, Palència, Osca, Guadalajara, Conca i Àvila, on els escons estarien repartits entre el PP, el PSOE i Ciutadans. El partit d'Albert Rivera fins i tot aconseguiria arrabassar als socialistes un diputat a Sòria, on només es reparteixen dos escons.

En el cas de les províncies on es reparteixen quatre diputats (Salamanca, Ourense, Lugo, la Rioja, Càceres, Burgos i Albacete), el PP suma dos diputats i els altres dos es reparteixen entre el PSOE i Ciutadans.

Per la seva banda, Podem entraria en el repartiment en les circumscripcions mitjanes, en les quals estan en joc entre cinc i nou diputats. De fet, el PP i el PSOE arriben a aquestes eleccions sabent que la força dels dos partits emergents que amenacen el bipartidisme estarà en joc en les 19 de províncies espanyoles que reparteixen entre 6 i 10 escons cadascuna.

Les províncies mitjanes sumen 144 escons, dels quals el 2011 el PP es va portar 76 i el PSOE, 45; és a dir, el bipartidisme en va assolir 121. En el grup es troben diverses províncies andaluses, així com Múrcia, Toledo, Saragossa, Tenerife, Balears, Corunya i Pontevedra, en les quals els dos grans partits es van repartir tots els escons llevat de quatre. Més diversitat va haver-hi a Biscaia, Astúries i Granada, en les quals el 2011 van aconseguir escó quatre partits polítics.

Segons aquesta enquesta, el pròxim 20 de desembre Ciutadans i Podem també entraran en el repartiment d'escons en aquestes circumscripcions mitjanes. Per exemple a Balears, on es reparteixen vuit escons, el PP aconseguiria tres diputats, el PSOE i Ciutadans n'assolirien dos i Podem en sumaria un.

En el cas de Biscaia, on hi ha en joc vuit diputats, el PNB seria la força més votada amb tres escons. La resta es repartirien entre el PP, el PSOE, Ciutadans, Podem i Amaiur. A Guipúscoa l'enquesta atorga dos diputats al PNB i Amaiur i un al PSOE i Podem; mentre que a Àlaba els quatre diputats es reparteixen entre el PP, el PSOE, el PNB i Amaiur.

REPARTIMENT PROPORCIONAL EN LES GRANS CIRCUMSCRIPCIONS

A les províncies més grans la Llei d'Hont ja funciona de manera més proporcional. És el cas d'Alacant i Sevilla (12 escons), de València (16) i per descomptat de Barcelona (31) i Madrid (36), on Ciutadans i Podem tenen possibilitats d'obtenir un bon nombre d'escons en les pròximes eleccions.

El sondeig reparteix els 36 escons de Madrid de la següent manera: PP 13, PSOE 7, Ciutadans 9, Podem 6 i IU 1. En el cas de Barcelona, el PP obtindria 4 diputats, el PSOE 7, Ciutadans 6, Podem 5, CDC 4, ERC 4 i IU 1.

A València es reparteixen 15 escons, dels quals tant el PP, el PSOE com Ciutadans n'obtindrien quatre cadascun i Podem els tres restants. Mentrestant, a Sevilla estan en joc 12 diputats (3 PP, 4 PSOE, 2 Ciutadans i 3 Podem); igual que a Alacant (4 PP, 3 PSOE, 3 Ciutadans i 2 Podem).

L'enquesta assenyala també que el repartiment a Màlaga es faria entre PP (4 escons), PSOE (3), Ciutadans (2) i Podem; igual que a Múrcia: PP (5 diputats), PSOE (2), Ciutadans (2) i Podem (1).

EL PP GUANYA A ANDALUSIA

Per comunitats, el PP resultaria vencedor a Andalusia amb 19 escons respecte dels 18 del PSOE, els 12 de Ciutadans i els 12 de Podem.

Mentrestant, a Catalunya, 10 són per als socialistes, 9 per a Ciutadans, 8 per a ERC, 7 per a Podem, 7 per a CDC, 5 per al PP i 1 per a IU (en el sondeig s'ha després de preguntar-li per separat per Podem i IU, com la resta del país, al marge de les coalicions que es formin en aquesta comunitat). A la Comunitat Valenciana, el repartiment és: 10 per al PP, 8 per a Ciutadans, 8 per al PSOE i 6 per a Podem.

A les quatre comunitats següents per població les xifres obtingudes en el sondeig són: a Galícia, 10 escons per al PP, 6 per al PSOE, 5 per a Ciutadans i 2 per a Podem; a Castella i Lleó, 14 per al PP, 9 per a Ciutadans, 7 per al PSOE i 1 per a Podem; al País Basc, 6 per al PNB, 4 per a Amaiur, 3 per al PSOE, 2 per al PP, 2 per a Podem i 1 per a Ciutadans; i a les Canàries, 5 per al PP, 4 per al PSOE, 2 per a Ciutadans, 2 per a Coalició Canària i 2 per a Podem.

A la resta de comunitats autònomes, la distribució de diputats per partits quedaria de la següent manera: a Castella-la Manxa, 9 per al PP, 5 per al PSOE, 5 per a Ciutadans i 2 per a Podem; a Aragó, 4 per al PP, 4 per al PSOE, 4 per a Ciutadans i 2 per a Podem; i a Extremadura, 4 per al PP, 3 per al PSOE, 2 per a Ciutadans i 1 per a Podem.

Pel que fa a Balears, 3 per al PP, 2 per al PSOE, 2 per a Ciutadans i 1 per a Podem; a Navarra, 2 per al PP (en coalició amb UPN), 1 per al PSOE, 1 per a Ciutadans i 1 per a Geroa-Bai; i a Cantàbria, 2 per al PP, 1 per a Ciutadans, 1 per al PSOE i 1 per a Podem.

Finalment, a Múrcia, 5 per al PP, 2 per al PSOE, 2 per a Ciutadans i 1 per a Podem; a Astúries, 3 per al PP, 2 per al PSOE, 2 per a Podem i 1 per a Ciutadans; i a La Rioja, 2 per al PP, 1 per a Ciutadans i 1 per al PSOE. Finalment, a la ciutat autònoma de Melilla el resultat seria d'1 diputat per al Partit Popular i a la de Ceuta un altre diputat també per al PP.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés