Publicat 09/06/2021 18:20CET

Endesa instal·larà una xarxa de sensors a la Vall de Valarties (Lleida) per alertar d'allaus

Endesa instal·larà una xarxa de sensors a la Vall de Valarties per alertar d'allaus.
ENDESA

LLEIDA, 9 juny (EUROPA PRESS) -

Endesa i el Conselh Generau d'Aran han signat un acord de col·laboració que permetrà posar en funcionament equips de mesura per alertar de possibles riscos geològics naturals com les allaus a la Vall de Valarties (Lleida).

Els sensors --anomenats piezòmetres-- mesuren la pressió de l'aigua freàtica de les diferents capes del terreny i permeten monitorar els resultats i actuen com a sistema de control, segons un comunicat de l'empresa aquest dimecres.

El detonant del projecte van ser els despreniments de l'11 de maig del 2018, que van afectar el riu Valarties, la pista, els dipòsits per proveir aigua del nucli d'Arties (Lleida) i diverses finques privades.

Per aquest motiu, l'objectiu principal del projecte és protegir la seguretat de la població i de les infraestructures, tant dins com fora de la vall.

Els equips s'instal·laran a la zona d'influència de l'aqüífer de la Vall de Valarties, al terme municipal de Naut Aran (Lleida), i s'hi construiran tres pous d'entre 30 i 120 metres de profunditat i 15 centímetres de diàmetre.

El conveni tindrà una vigència de quatre anys, prorrogables a quatre més, i un pressupost de 105.000 euros, 88.000 euros dels quals aporta Endesa, que també s'encarregarà de dur a terme el projecte, gestionar les dades i fer-ne el seguiment científic.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés