Publicat 01/12/2020 14:43CET

Endesa insta a renovar el Bo Social a unes 12.500 famílies catalanes abans d'acabar el 2020

Clients d'Endesa a Catalunya amb Bo Social
ENDESA

   BARCELONA, 1 des. (EUROPA PRESS) -

   Endesa ha impulsat una campanya informativa que insta a renovar el Bo Social d'unes 12.500 famílies catalanes a partir d'aquest dimarts i fins a final d'any, per continuar tenint una reducció del 25 al 40% en la factura: són el 14% dels beneficiaris d'aquest ajut a Catalunya, que els caduca abans del 31 de desembre.

   Es renova cada dos anys amb una sol·licitud per verificar que continuen complint els criteris d'assignació del Govern central, segons informa en un comunicat la companyia, que tramita a Catalunya una mitjana de 7.000 sol·licituds mensuals de Bo Social (el Ministeri de Transició Ecològica en resol favorablement el 70%).

   La campanya consisteix en missatges directes als beneficiaris (via e-mail, SMS i amb la factura anterior abans de vèncer el termini), en els mitjans de comunicació i en col·laboració amb els Serveis Socials del territori.

   Endesa ha reforçat els canals telemàtics per reduir les visites presencials: es pot demanar o renovar el bo via app (EnergíaXXI Bono Social), mail (bonosocial@energiaxxi.com) o amb assessorament telefònic (800760333), a més d'informar-se'n en el web (https://www.energiaxxi.com/bo-social-mr).

   També hi ha 61 punts de servei i oficines comercials catalans disponibles, on s'ha engegat un Pla de contingència d'atenció al bo social, perquè "durant les darreres setmanes s'han triplicat les peticions d'aquest ajut" per potenciar la cita prèvia i que el client tan sols disposi d'una cua per al bo.

   Quan Endesa rep la documentació, valida si hi ha tots els documents necessaris, informa al client de si en fa falta cap, després envia la consulta al Ministeri perquè s'assigni, i la companyia comunica al client la resolució del Govern central.

PERFIL DE BENEFICIARIS I AJUTS

   Actualment hi ha 88.500 clients d'Endesa a Catalunya amb Bo Social: el 5,6% són pensionistes, el 42,9% famílies nombroses, el 51,3% persones vulnerables segons el criteri de renda i el 0,2% col·lectius especialment afectats per la crisi econòmica de la covid-19.

   De tots, el 56% tenen un descompte del 25% en la factura perquè el Ministeri els considera vulnerables, i el 44% restant reben un ajut del 40% per ser vulnerables greus.

   A més d'aquestes dues categories, els Serveis Socials de l'Administració atenen els clients vulnerables greus, que no han de pagar la factura si l'Administració finança almenys el 50% de l'import, en aquest cas Endesa assumeix l'altre 50% segons el reial decret del bo social.

   A més, la llei del sector elèctric fixa mantenir el servei als habitatges on hi ha una família amb almenys un menor de 16 anys, o on el titular o un membre de la família té una discapacitat igual o superior al 33% o dependència II o III (Serveis Socials ho acredita per comunicar-ho a la comercialitzadora).

DEFINICIÓ DE BO SOCIAL

   El Bo Social és un descompte en la factura de la llum, que assigna el Govern espanyol i tramita la comercialitzadora, en benefici de llars considerades vulnerables socioeconòmicament: l'estalvi sobre la factura l'assumeix econòmicament la comercialitzadora, que "facilita el pagament de les factures dels col·lectius més desfavorits".

   A més, el beneficiari del bo té més temps per a les factures impagades: 4 mesos des de la primera notificació d'impagament, en comptes dels 2 mesos de la resta de clients.

   Per optar al Bo Social cal ser client d'una comercialitzadora de referència (com Energia XXI), ser titular d'un contracte amb la tarifa PVPC (amb o sense discriminació horària) i tenir una potència igual o inferior a 10 kW a l'habitatge habitual, entre d'altres requisits.

   Al setembre, a causa de la pandèmia, l'Estat va ampliar el bo als desocupats, persones en ERTO i empresaris que han vist molt reduïts els seus ingressos: podran tenir un descompte del 25% fins el 30 de juny del 2021, i tornar-lo a demanar pel RD 897/2017 des de l'1 de juliol, o abans si deixen de complir aquests requisits.

528731.1.260.149.20201201144358
Vídeo de la noticia

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés