EnComúPodem acusa el PSOE de desvirtuar la llei que ampliarà la concessió de la nacionalitat a descendents d'espanyols

Sara Vilà
EN COMÙ PODEM - Archivo
Publicat 5/12/2018 13:34:08CET

MADRID, 5 Des. (EUROPA PRESS) -

La senadora d'EnComúPodem Sara Vilà ha acusat aquest dimecres el PSOE de mirar de desvirtuar "per la porta de darrere" la proposició de llei de concessions de nacionalitat a descendents d'espanyols que no van quedar cobertes per la Llei de Memòria Històrica.

La proposició de Llei, que està en tràmit al Congrés, és fruit d'una votació unànime de tots els grups al Senat per resoldre alguns casos. No obstant això, segons EnComúPodem, les esmenes que ha presentat el PSOE "modifiquen l'esperit de la llei" i impedeixen "que en la pràctica totalitat dels casos que els descendents de segona generació puguin obtenir la nacionalitat espanyola".

Per aquest motiu, la senadora ha demanat explicacions al Govern espanyol amb una bateria de preguntes escrites, que subratllen els Consells de Residents Espanyols a l'exterior i el col·lectiu Centre de Descendents d'Espanyols a l'Estranger (CeDEU).

La proposició de llei pretén resoldre casos com els de nets d'espanyoles casades amb un no-espanyol abans de l'entrada en vigor de la Constitució del 1978, data fins a la qual no podien transmetre la nacionalitat, o els de famílies de pares espanyols en els quals alguns descendents sí tenen la nacionalitat i d'altres no, en funció de si eren o no majors d'edat quan va entrar en vigor la llei.

Així mateix, van quedar fora de la Llei de Memòria Històrica els nets d'emigrants per causes econòmiques que van obtenir la nacionalitat del país d'acolliment i van perdre l'espanyola abans del naixement dels seus fills, i els nets d'espanyols que tenien la nacionalitat però la van perdre per no ratificar el seu desig de conservar-la en complir la seva majoria d'edat.

Segons va denunciar CeDEU, la redacció proposada pel PSOE exclouria de l'accés a la nacionalitat els nets d'emigrant espanyol home que va haver de renunciar a la nacionalitat espanyola a favor de la del país d'acolliment, als nets de dona espanyola emigrant, independentment de si va mantenir, recuperar, o perdre la seva nacionalitat amb anterioritat al naixement dels seus descendents.

També exclouria els fills majors d'edat de persones als qui els va ser reconeguda la nacionalitat espanyola d'origen en virtut del dret d'opció.

Les esmenes socialistes diuen que podran optar per la nacionalitat espanyola d'origen "els nascuts de mare espanyola abans de l'entrada en vigor de la Constitució" del 1978 i els "nascuts de pare o mare espanyols d'origen que, per motiu d'exili, es van veure forçats a renunciar a la seva nacionalitat".

També podrà optar per la nacionalitat espanyola "sense cap subjecció a termini el fill gran d'edat de qui hagi recuperat la nacionalitat espanyola".

A més, proposa suprimir l'article 24.3 del Codi Civil, segons el qual perdran la nacionalitat els fills d'espanyols nascuts a l'estranger que no declarin la seva voluntat de conservar-la en un termini de tres anys des de la seva majoria d'edat.

Segons ha informat EnComúPodem, Vilà comença aquest dimecres un viatge a l'Uruguai i l'Argentina per entrevistar-se amb descendents d'espanyols. A més, aquest diumenge es reunirà amb l'ambaixador espanyol a Buenos Aires.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.