Publicat 29/11/2019 17:54:12 +01:00CET

Encausats per tallar l'AVE l'1-O del 2018 a Girona critiquen "voluntat d'escarment"

Atenció als mitjans de 17 encausats per tallar l'AVE l'1 d'octubre del 2018 a Girona.
@GUANYEMGIRONA

GIRONA, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

Els 17 encausats per tallar l'AVE a Girona en el primer aniversari de l'1-O han criticat aquest divendres que els tribunals han actuat amb "una clara voluntat d'escarment", i han recordat que els mateixos jutges van arxivar un cas idèntic per la vaga independentista del 3 d'octubre del 2017.

En una atenció als periodistes, una portaveu del col·lectiu '21 Raons' ha llegit un comunicat en què han lamentat que el cas de fa dos anys no es va considerar delicte però que, amb relació al tall del 2018, els tribunals han actuat "motivats pel context de protesta que es viu a Catalunya".

"Els jutges gironins s'alineen amb la lògica d'excepcionalitat judicial que s'ha desenvolupat després de la sentència del Tribunal Suprem (TS) sobre l'1-O", han assegurat.

Entre els 17 investigats hi ha els alcaldes de la CUP a Celrà, Dani Cornellà, i a Verges, Ignasi Sabater, que ja van ser detinguts al gener en el marc de l'operació que va fer la Policia Nacional amb un total de 16 arrestats, entre ells un fotoperiodista.

Els encausats han considerat que la investigació policial va estar "viciada des del primer moment per l'excepcionalitat en l'actuació", i han recordat que es van querellar per les detencions.

PROP DEL JUDICI

Els 17 encausats estan més prop d'arribar a judici després que l'Audiència de Girona, en un acte del 25 de novembre al qual ha tingut accés Europa Press, hagi confirmat la seva investigació per presumptes desordres públics.

El tribunal estima parcialment el recurs de la defensa dels investigats i arxiva el cas pel fotoperiodista en considerar que va estar en el lloc dels fets "amb l'evident comesa d'informar sobre el que estava esdevenint".

L'Audiència, no obstant això, manté la imputació a la resta d'investigats malgrat que un informe de la Policia Nacional va concloure que, "a causa de la mala qualitat de les imatges", no es podia determinar si els 17 encausats estaven entre les persones que van tallar l'AVE, comparant les seves fotos en xarxes socials i les imatges de la zona de les vies.

El tribunal indica que no s'exclou que les imatges puguin ser vàlides perquè bona part d'elles superen els 20 píxels i la valoració de si les persones que apareixen en elles són els encausats "haurà de determinar-se en el plenari, després de la pràctica de la prova sota els principis rectors del judici oral".

D'altra banda, el tribunal ha indicat que només quatre dels investigats va estar entre el "grup de persones que es va situar en l'entrada de l'estació de l'AVE, on van passar els actes violents", per la qual cosa considera que l'acte recorregut que va dictar el Jutjat d'Instrucció 4 de Girona s'ha de modificar i excloure la resta d'encausats d'aquests fets.

el més llegit

 1. 1

  Coronavirus.- Barcelona analitza la presència de Covid-19 en les aigües residuals i de bany

 2. 2

  El Delta de l'Ebre (Tarragona) registra un màxim històric de cries de flamenc

 3. 3

  Fecasarm urgeix l'Ajuntament de Barcelona a acceptar la petició per ampliar l'horari de terrasses

 4. 4

  Troben un home mort en una platja de Tarragona

 5. 5

  En estat greu una dona atropellada per un cotxe a Barcelona