Actualitzat 03/09/2015 14:55

Empresaris catalans reclamen el dret a decidir i critiquen la falta de diàleg estatal

BARCELONA, 3 Set. (EUROPA PRESS) -

   Un total de 30 entitats empresarials catalanes --incloses totes les cambres de comerç-- han defensat aquest dijous el dret a decidir dels catalans i han criticat la falta de diàleg del Govern espanyol, en un acte amb més de 200 empresaris a La Pedrera de Barcelona.

   A l'acte han ratificat el Manifest del Far que van signar a Llafranc (Girona) el maig de l'any passat, i que plasma el compromís empresarial de manera que decideixin els catalans, i que han lliurat a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que ha clausurat l'esdeveniment.

   Entre el públic també hi eren els expresidents del Parlament Joan Rigol i Ernest Benach, i l'acte ha inclòs una taula rodona sobre reptes i oportunitats de l'economia catalana, en què els economistes Joan B.Casas, Jordi Galí, Miquel Puig i Xavier Sala i Martín han defensat les oportunitats de la independència.

   El president de la Cambra de Comerç de Girona i vicepresident del Consell de Cambres de Catalunya, Domènec Espadalé, ha ratificat el "respecte i acceptació" de l'empresariat de la voluntat del poble català, sense deixar de treballar pel progrés econòmic del país, com resa el manifest.

   En tot cas, ha incidit que una Catalunya independent només és concebible en el marc de la UE, i que els empresaris defensen la via del diàleg amb l'Estat com la millor via, però ha reconegut que això requereix voluntat per les dues parts i per part de l'Estat "fins ara no s'ha manifestat".

EVITAR LA CRISPACIÓ

   El president de Pimec, Josep González, ha puntualitzat la seva voluntat de "no anar més enllà del que vol dir el dret a decidir per respecte a la pluralitat empresarial", i ha fet una crida pública a evitar la crispació i declaracions apocalíptiques, que no ajuden a desenvolupar el camí normal de l'activitat econòmica, ha postil·lat.

   Ha demanat per al 27S unes eleccions tranquil·les, i ha rebutjat les pors, temors i ingerències, com les propostes d'entitats que "s'atreveixen a dir als empresaris què han de fer o dir als seus treballadors davant d'aquest procés", o les declaracions de polítics fent comparacions històriques --amb el nazisme-- que ha titllat de lamentables.

   El president de Cecot, Antoni Abad, ha sostingut que els empresaris han manifestat que el dret de consulta és un element de qualitat democràtica, especialment per fonamentar les decisions sobre els temes més transcendents.

SENSE DIÀLEG DES DE LA TRANSICIÓ

   Ha mostrat la seva preocupació per la intolerància i la ignorància, "els insults a la intel·ligència de les persones", en declaracions públiques, i també ha constatat molta preocupació perquè a Espanya, segons la seva opinió, no es dialoga des de la Transició.

   "És el no diàleg allò que provoca tensió i perjudica el bon funcionament de l'economia", ha argumentat, i ha recordat que Catalunya porta dècades demanant canvis, el que ha resumit com canviar el país o canviar de país: refundar o fundar.

   Ha afegit que les "potencials preocupacions per les incerteses il·lusionen per l'oportunitat de construir un país des de zero" que sigui competitiu i amb cohesió social.

   "Res és permanent excepte el canvi. Des dels perfils més moderats, l'immobilisme exaspera", ha dit.

   Ha considerat que, en les pròximes eleccions del 27 de setembre, els ciutadans "orientaran el futur de Catalunya", i que es necessita un país en evolució i adaptació, en concordança amb els temps actuals, i respectant des de tots els àmbits l'orientació que els ciutadans expressin.

PROTAGONISME DE LA SOCIETAT CIVIL

   El president de FemCat, Ramon Carbonell, ha vist "imprescindible" el paper de la societat civil en la democràcia --a més del dels polítics-- i que recuperi el protagonisme que li correspon.

   El dret a decidir "no va necessàriament associat a risc econòmic o empresarial en un sentit o un altre", ha asseverat, i ha afirmat que els empresaris seguiran treballant el 28 de setembre sigui quin sigui el resultat de les eleccions.

AGRAÏMENT INSTITUCIONAL

   La presidenta del Parlament, Núria de Girpert, ha agraït als empresaris aquest acte de suport al procés iniciat per la Cambra catalana pel dret a decidir i ho ha vist "necessari" després del bloqueig del Govern espanyol a dialogar.

   Ha celebrat que s'hagin deixat de banda "les ambigüitats" perquè ha afirmat que Catalunya viu un moment de blanc o negre, sí o no, si vol ser un país normal a partir del 28 de setembre i iniciar un nou camí.

   "Els catalans mereixen un país diferent, i les veus de la por, de l'espai sideral, del llimbs, són la por d'un Estat feble", del qual també ha criticat les amenaces amb lleis que suspenguin l'autonomia de Catalunya i els seus governants.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés