Publicat 30/01/2015 13:23

Empresaris i acadèmics erigeixen l'espanyol com l'actiu intangible més valuós de l'economia

Mesa redonda sobre el español y la economía en el Círculo de Economia
EUROPA PRESS

La capacitat de compra dels 500 milions d'hispanoparlants representa el 9% del PIB mundial

BARCELONA, 30 gen. (EUROPA PRESS) -

Empresaris i acadèmics han coincidit aquest divendres a afirmar que l'espanyol és l'actiu intangible més valuós de l'economia espanyola, i és l'única de les grans llengües internacionals que té un diccionari, una ortografia i una gramàtica comunes.

Així s'ha posat de manifest a la taula rodona organitzada per la Fundació Telefònica 'El negoci de l'espanyol. L'espanyol com a instrument al servei de l'empresa', que ha tingut lloc al Cercle d'Economia de Barcelona.

L'obertura l'han feta el president del Cercle d'Economia, Antón Costas, i el vicepresident executiu de Fundació Telefònica, Emilio Gilolmo.

El col·loqui ha comptat amb les intervencions del president de la Cambra de Comerç d'Espanya, Josep Lluís Bonet; el de la Cambra de Comerç dels Estats Units a Espanya, Jaime Malet; el director de Comunicació de Grup Planeta, Patrici Tixis; el president de Vicens Vives, Pere Vicens, i els acadèmics Juan Carlos Jiménez i María Ángeles Serrano.

Costas ha destacat que la llengua és un dels elements necessaris per a la millora de la capacitat productiva, competitiva i de projecció internacional, per la qual cosa ha lamentat que estigui tan poc present en el pensament econòmic.

Gilolmo ha sostingut que la llengua és la més potent i la més antiga de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), així com un instrument d'enorme valor econòmic, ja que la capacitat de compra dels 500 milions de persones que parlen espanyol representa el 9% del PIB mundial.

"Els tractes faciliten els contractes, i l'idioma hi ajuda molt", ha afegit Gilolmo, que ha indicat que l'idioma va ser un dels elements que va consolidar l'aposta de Telefònica pel mercat llatinoamericà.

IBEROAMÈRICA COM A MERCAT

"Iberoamèrica és una cosa fantàstica. La proximitat dels espanyols amb els iberoamericans és enorme", ha destacat Bonet, que també com a president de Fira de Barcelona i d'Alimentària ha dit que la seva màxima preocupació durant anys i panys ha estat atreure a la fira d'alimentació compradors de tot el món, però especialment iberoamericans.

"Per a les pimes és oli en un llum perquè aquí és quan comencen la internacionalització, i les pimes saben que, si no surten a l'exterior, estan mortes", ha asseverat Bonet, que ha recordat que en l'última edició d'Alimentària es van fer més de 10.000 contactes comercials.

Malet ha apuntat que l'espanyol és el segon idioma als Estats Units amb 44 milions d'hispanoparlants, i ha considerat "espectacular" la progressió d'aquest idioma, ja que al 1980 tan sols comptava amb 11 milions.

"Els Estats Units és el segon país en nombre d'habitants de parla hispana després de Mèxic i el primer en termes de PIB, i alguns estudis assenyalen que n'hi haurà més de 100 milions al 2050", ha indicat Malet, que ha recalcat que això és una gran oportunitat per a les empreses espanyoles.

"Quan jo estudiava Dret, les elits intentaven ocultar el seu coneixement de l'idioma, però avui dia l'espanyol està de moda. És difícil que desaparegui perquè es manté a les famílies i es veu com una oportunitat laboral", ha resumit.

NEGOCI EDITORIAL

Des de Planeta, Tixis ha explicat que prop del 55% del negoci editorial de Planeta és en espanyol, i que el 45% és francès: "Per a nosaltres els mercats no són països, sinó que són llengües, i la llengua facilita moltíssim les coses, però una mateixa llengua no és sinònim d'una mateixa cultura".

En aquest sentit, ha assenyalat que els dos grans reptes del negoci editorial són els Estats Units, ja que no ha aconseguit esbrinar què és el que volen llegir els ciutadans americans que parlen espanyol, i el Brasil, un país on l'espanyol és la segona llengua i és present al sistema educatiu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés