Els vehicles sense distintiu de la DGT pagaran 2 euros els dies que circulin per la ZBE

Publicat 30/10/2019 18:06:53CET
Trànsit a la Ronda de Dalt de Barcelona. Cotxes. Retencions.
SERVEI CATALÀ DE TRÀNSIT - Archivo

L'AMB preveu augmentar un 5% la taxa de residus el 2020 per l'increment del cànon

BARCELONA, 30 oct. (EUROPA PRESS) -

Els conductors dels vehicles sense etiqueta de la Direcció General de Trànsit (DGT) hauran de pagar dos euros amb prèvia autorització si volen circular un dia laborable entre les 7 i les 20 hores per la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de l'àmbit de les Rondes de Barcelona a partir de l'1 de gener del 2020.

El ple del Consell Metropolità ha aprovat aquest dimarts les ordenances fiscals pel 2020, entre les quals es troba aquesta taxa, i que estableix un màxim de deu autoritzacions a l'any per moure's per la ZBE per a aquest tipus de vehicles, amb descomptes i bonificacions per a les rendes més baixes.

L'ens metropolità ha detallat que els titulars de vehicles sense distintiu que acreditin una renda de la unitat familiar inferior al doble de l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (Iprem) vigent paguin la meitat, un euro.

Així mateix, les autoritzacions seran gratuïtes pels que tinguin una renda inferior a l'Iprem --per sota dels 538 euros-- més un 10% de l'Iprem vigent, i a més tots ells hauran de donar-se d'alta al Registre Metropolità.

La mesura també preveu que els titulars de vehicles estrangers que tinguin pensat transitar per l'àrea restringida paguin cinc euros per donar-se d'alta a la base de dades del Registre Metropolità i comprovar si compleixen les condicions (en el cas que no ho facin també pagaran dos euros per dia).

El vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Antoni Poveda, ha dit que la taxa finançarà el cost de crear aquest registre i de tramitar les autoritzacions d'accés i circulació a la ZBE, i ha subratllat que tots els vehicles --amb distintiu o no-- hauran de registrar-se.

TAXA DE RESIDUS

El Consell Metropolità també ha aprovat inicialment l'ordenança fiscal reguladora de la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus (TMTR), gestionada per l'AMB, i que preveu un augment lineal de l'import d'un 5% a partir de l'1 de gener del 2020.

Aquesta taxa, que abonen domicilis i negocis, s'incrementarà per l'augment del cànon de la disposició final de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), que ha pujat un 14% respecte a l'any anterior, i l'AMB ha subratllat que la TMTR només cobreix un 85% del cost del tractament de residus.

Així mateix, s'ha aprovat de provisionalment la modificació de l'ordenança fiscal reguladora del tribut metropolità (TR), que implica un canvi en el tipus impositiu (que s'aplica a l'import que la ciutadania ja paga per l'IBI), i passa a ser del 0,160% el 2019 al 0,169% el 2020.

Finalment, el mateix ple ha aprovat el descens del 4,95% en la tarifa de l'aigua potable que entrarà en vigor l'1 de gener del 2020, i que preveu beneficiar 2,8 milions d'usuaris de 23 municipis gestionats per Aigües de Barcelona.