Publicat 14/01/2015 13:02

Els treballadors redueixen a la meitat la pèrdua de poder adquisitiu el 2014, segons Icsa-Eada

Trabajador, oficina, teclado, ordenador
EUROPA PRESS

Els directius del sector financer han registrat màxims de retribució

BARCELONA, 14 gen. (EUROPA PRESS) -

El salari brut mitjà dels treballadors espanyols es va situar el 2014 en 21.757 euros, un 2,11% més que l'any anterior, el que unit al lleu descens de la inflació ha fet que la pèrdua de poder adquisitiu des del 2007 sigui del 2,03%, respecte del 4,7% que s'acumulava el 2013, segons l'informe 'Evolució salarial 2007-2014' d'Icsa Grup i Eada Business School, que analitza més de 80.000 dades fins a l'agost de l'any passat.

L'estudi, presentat aquest dimecres en roda de premsa, també recull que els càrrecs intermedis han estat els més perjudicats per la crisi, ja que han perdut un 7,83% de poder adquisitiu en els últims set anys, mentre que els directius l'han augmentat un 1,64%, malgrat haver vist reduïts els seus ingressos un 1,85% el 2014.

La crisi també ha provocat que s'hagin acostat les diferències retributives entre els directors de recursos humans i els directors generals de les grans empreses, ja que mentre els primers han augmentat els seus ingressos un 22% entre 2007 i 2014, els segons els han reduït un 18%.

Això es deu al fet que els directors generals no han aconseguit els seus objectius de facturació i beneficis, mentre que els directors de recursos humans sí que han aconseguit el seu objectiu de reduir els costos laborals.

El president d'Icsa, Ernesto Poveda, ha considerat que encara persisteix la rigidesa a les empreses, i que s'han de buscar models retributius "adaptats a cada sector i empresa" que permetin la supervivència de les organitzacions i que es basin en múltiples factors, com el rendiment, i amb coresponsabilitat, tant per als treballadors com per als càrrecs intermedis i directius.

Ha reconegut que la recuperació dels salaris més baixos no es percep entre els treballadors per la precarització de l'ocupació, el que demostra que la millora requereix una aplicació "intel·ligent".

SECTORS

El professor d'Eada Bussiness School Jordi Costa ha celebrat que la reforma laboral hagi permès flexibilitzar els salaris, el que ha evitat nous acomiadaments, i ha defensat els avantatges de mesures com la retribució variable i la flexibilització horària.

L'informe, que aquest any ha presentat la seva vuitena edició, exposa que el sector més ben pagat continua sent el de la banca i les assegurances --els seus directius han assolit el 2014 la seva màxima retribució--, seguit de la indústria, mentre que els pitjor retribuïts són el comerç i el turisme, els treballadors dels quals han cobrat el 2014 uns 17.000 euros anuals, la xifra més baixa des del 2008 --des del 2009 han reduït un 11% els seus ingressos--.

AUTONOMIES

Respecte a la retribució mitjana dels treballadors per comunitats autònomes, la més elevada és la de Navarra, seguida de Madrid, el País Basc i Catalunya, mentre que les que registren pitjors salaris són Canàries i La Rioja.

Els càrrecs intermedis més ben pagats són a Madrid, Catalunya i Navarra, per aquest ordre, mentre que a la cua hi ha Andalusia i La Rioja; la mitjana nacional és de 36.637 euros bruts anuals.

Els directius tenen els salaris més elevats a Madrid, Catalunya i Astúries, i els més baixos a Extremadura i La Rioja; la mitjana estatal és de 78.840 euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés