Actualitzat 14/8/2019 14:00:14 +00:00 CET

Els TCP de Ryanair convoquen deu dies de vaga al setembre a Girona i Barcelona

- Edu Botella - Europa Press - Archivo

Registren el preavís a les tretze bases espanyoles per als dies 1, 2, 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 i 28 de setembre

MADRID/BARCELONA, 14 (EUROPA PRESS)

Els sindicats USO i Sitcpla de tripulants de cabina (TCP) de Ryanair a Espanya han registrat aquest dimecres el preavís per a una vaga de deu dies el proper mes de setembre (1, 2, 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 i 28), a les tretze bases espanyoles de l'aerolínia irlandesa en protesta per la seva intenció de tancar-ne tres.

En un comunicat, assenyalen que el motiu d'aquesta vaga és "impedir el tancament de les bases de Gran Canària, Tenerife Sud i Girona, si en aquest últim cas es confirmés el que es va anunciar com una intenció, així com els acomiadaments que es derivaran d'aquest tancament en el personal contractat directament per Ryanair i el que encara ho està il·legalment en les agencies satèl·lit", segons ha explicat Manuel Lodeiro, portaveu del sindicat Sitcpla.

El portaveu del Sitcpla ha afegit que la vaga "està convocada per una amenaça contundent, expressada no només en la taula, sinó personalment a les bases de Gran Canària i Tenerife". A més, ha assegurat que els problemes generals amb Ryanair "no obeeixen a aquest fet aïllat, sinó a un procés d'incompliments reiterat que ha abocat a la decisió més dràstica que pot prendre una plantilla en defensa dels seus llocs de feina".

Tots dos sindicats ja havien advertit que convocarien aturades al setembre després que l'aerolínia irlandesa avisés al febrer de l'ajustament de bases i retallades de llocs de feina.

Ryanair va avançar llavors possibles ajustaments a les seves bases per l'evolució del negoci derivada de la incertesa del Brexit, a la qual cosa s'ha afegit l'impacte pel retard en l'entrega de la comanda de 30 avions 373 MAX, amb els quals comptava per a l'estiu i l'entrega dels quals està suspesa.

"En els propers dies, rebrem la citació del SIMA per a la mediació i, si no hi ha cap acord, la vaga es convocarà de manera formal. Dubtem molt de la predisposició de Ryanair a arribar a un acord, i fins i tot de presentar-se amb un tarannà negociador", després de més d'un any de reunions, afirmen des d'USO.

El secretari d'Organització d'USO-Ryanair, Jairo Gonzalo, ha criticat l'"actitud de burla" de la companyia després de més d'un any de reunions en organismes oficials espanyols, i ha afegit que no tenen "la més mínima esperança d'enteniment" davant d'aquesta situació.

USO i Sictpla espera que el Ministeri de Foment "no torni a anul·lar la seva capacitat de vaga i no decreti, com l'any passat, uns serveis mínims tan abusius que ni tan sols permetien les aturades", conclou Gonzalo.

La secció sindical del sindicat espanyol de pilots de línies aèries (Sepla) a Ryanair farà una votació entre els afiliats als quals plantejarà si fer mobilitzacions en resposta a l'amenaça d'acomiadar 100 pilots que va fer la companyia irlandesa recentment.

A la resta d'Europa, el sindicat Balpa, que defensa els interessos dels pilots britànics de Ryanair, ha convocat jornades de vaga el 22 i 23 de setembre i entre el 2 i el 4 de setembre. A Irlanda, el sindicat Fórsa ha votat a favor d'anar a la vaga, amb el suport del 25% de la plantilla de pilots.

MÉS D'1,4 MILIONS DE PLACES AFECTADES

Ryanair va comunicar als sindicats la intenció de tancar les bases de Tenerife Sud, Las Palmas, Girona i Faro (Portugal) el gener del 2020, una mesura que en cas que es dugui a terme pot afectar més d'1,4 milions de places aèries que ja estaven programades per al primer semestre de l'any, segons un estudi de Mabrian Technologies, en col·laboració amb Interface Tourism Spain.

Des de Ryanair asseguren que, tal com es va anunciar el passat 16 de juliol, a causa de l'entrega tardana de 30 avions 737 MAX aquest hivern, diverses bases de Ryanair es reduiran o es tancaran. La companyia diu que cap ruta es veurà afectada, perquè seran ateses per vols des d'altres bases a partir del novembre quan comenci l'horari d'hivern.

Després de presentar els seus comptes, el conseller delegat de Ryanair, Michael O'Leary, va anticipar en un vídeo que la companyia es veurà obligada a acomiadar treballadors a finals de setembre i una altra vegada després del Nadal.

Ryanair va tancar el primer trimestre del seu exercici fiscal, finalitzat el passat 30 de juny, amb un benefici de 243 milions d'euros, un 21% menys que l'any anterior.