Actualitzat 13/01/2016 17:12

Els socis territorials de Podem insisteixen a tenir veu pròpia al Congrés

Podemos a la salida del Congresos
PODEMOS TWITTER

MADRID, 13 gen. (EUROPA PRESS) -

Les tres coalicions territorials en les que va participar Podem a les eleccions del passat 20 de desembre han insistit aquest dimecres en la necessitat de tenir veu pròpia al Congrés dels Diputats mitjançant grups parlamentaris separats i han demanat flexibilitat a la Mesa de la Cambra constituïda aquest dimecres.

Representants d'aquestes tres candidatures territorials --En Comú-Podem, En Marea i Compromis-Podem-- han fet declaracions a la premsa després de prometre els seus càrrecs i han exigit poder constituir-se com a grup parlamentari ja que, segons la seva opinió, compleixen els requisits que exigeix la Mesa de la Cambra, com és tenir més de cinc diputats i el 15% del vot en les circumscripcions en les quals es van presentar.

"No preveiem cap altra possibilitat perquè complim els requisits", ha deixat clar la gallega Alexandra Fernández després que el portaveu de Compromis, Joan Baldoví, hagi mostrat la seva confiança que els partits majoritaris canviïn d'opinió abans que finalitzi el termini i "obrin les portes" a la seva aspiració.

Mentrestant, el cap de llista d'En Comú-Podem, Xavier Domènech, ha denunciat que negant-los grup parlamentari s'està negant l'expressió de "milions de persones" amb el seu vot en les passades eleccions. "L'existència de confluències expressava realitats, i negant realitats no es va molt lluny", ha avisat com a advertència a PP, PSOE i Ciutadans, que tenen majoria a la Mesa de la Càmera.

A més, ha advertit que pot donar-se la circumstància que es negui grup propi a les confluències però, en canvi, se li accepti a altres formacions que no compleixen els requisits. Tot i que no els ha citat expressament, es troben en aquesta circumstància Democràcia i Llibertat i ERC, que no arriben al 15% en la circumscripció de Barcelona.

NO PARLEN DE GRUP CONFEDERAL

Cap d'ells ha volgut avançar quines podrien ser les seves alternatives i tampoc s'han pronunciat sobre la possibilitat posada sobre la taula pel líder de Podem, Pablo Iglesias, que poc abans que ells havia parlat de formar un grup "confederal" de Podem.

En el que també han coincidit ha estat a criticar els acords de PP, PSOE i Ciutadans per a l'òrgan de govern de la Cambra Baixa. "El PSOE acaba de signar la seva acta de defunció", ha denunciat la gallega Fernández.

Segons la seva opinió, aquest dimecres s'ha obert un "bloc de partits reaccionaris" per "continuar amb aquesta agonia de règim". A més, ha lamentat que l'"ànima progressista" del PSOE no hagi estat capaç d'imposar-se en el seu partit i hagin "perdut la batalla" davant dels qui prefereixen "la gran coalició".

Per a Baldovi, tot es pot resumir en una frase de la pel·lícula 'El gatopardo': "Canviar perquè ningú canviï". El diputat valencià ha reconegut que han canviat cares a la Mesa del Congrés i ha entrat Ciutadans, però "al final res canvia" i la majoria segueix en mans de PP i Ciutadans.

"ELS VOTANTS DEL PSOE ESTAN D'ACORD?"

Per la seva banda, Domenech ha reconegut veure "amb preocupació" el pacte obtingut i s'ha preocupat de si els votants socialistes estaran d'acord amb aquesta "gran coalició" i pacte "antinatura".

A més, després de preguntar-li per què es posa el focus en el referèndum català per parlar d'un possible pacte amb el PSOE i no en les exigències de Podem per a mesures socials, contra la corrupció o derogació de les reformes laborals. "Només hem sentit un 'no' del PSOE al referèndum però no hem sentit res d'altres qüestions", ha criticat.

"El PSOE ha de decidir què vol. No pot dir que és la base per a la construcció d'una alternativa política per al país i alhora dir "no, no i no".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés