Publicat 10/1/2019 13:11:03CET

Els salaris dels treballadors segueixen estancats després de quatre anys de recuperació econòmica

Jordi Costa (Eada) i Ernest Poveda (Icsa Grup)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 10 Gen. (EUROPA PRESS) -

El salari mitjà brut dels treballadors espanyols segueix estancat després de quatre anys de creixement econòmic, que se situa en 22.819 euros el 2018, un 0,11% més respecte al 2017, la qual cosa es tradueix en 26 euros addicionals.

Així s'extreu de l'informe 'Evolució salarial 2007-2018', que s'ha elaborat amb les dades salarials de més de 80.000 treballadors per compte d'altri a Espanya i que han presentat aquest dijous en roda de premsa el president d'Icsa Grup, Ernest Poveda, i el professor d'Eada Business School Jordi Costa.

La situació varia en positiu pel que fa als directius, amb un salari mitjà brut anual de 81.059 euros (un 2,48% més respecte al 2017, amb 1.962 euros addicionals), i dels comandaments intermedis, que cobren 41.507 euros, la qual cosa suposa un augment en xifres absolutes de 1.072 euros, un 2,65% més.

Poveda ha indicat que els "increments no han estat ni molt menys espectaculars", perquè les empreses han optat per la prudència després de la sagnia, en les seves paraules, registrada a partir del 2007 amb l'inici de la crisi.

De fet, només els directius i comandaments intermedis aconsegueixen mantenir el seu poder adquisitiu durant el període 2007-2018, en registrar un diferencial positiu de l'1,18% i del 2,46%, respectivament, davant d'una inflació acumulada del 16,8%, mentre que els treballadors han perdut un 0,3%.

Costa ha lamentat que la recuperació econòmica a Espanya, amb increments del PIB per sobre del 3% aquests darrers anys, no s'hagi traduït en increments retributius: "Es poden demanar sacrificis als treballadors quan les coses van malament, però quan van bé s'ha de traslladar la riquesa".

A més, ha afegit que amb aquest repartiment de la riquesa generada fins i tot hagués pogut augmentar el creixement econòmic, i ha apostat per indexar les actualitzacions retributives als resultats de les empreses, utilitzant models enfocats a la productivitat o a la consecució d'objectius.

Poveda ha expressat la seva preocupació per com de ràpid va créixer l'atur amb la crisi i com està tardant a reduir-se, i pel que fa a la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) tots dos han coincidit que només beneficiarà un 4% dels assalariats, si bé caldrà esperar a veure quin efecte té sobre l'ocupació i la negociació col·lectiva.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.