Publicat 15/05/2019 00:20

Els retrets entre partits sobre el procés sobiranista centren el debat europeu de TV3

David Zorrakino/Europa Press

   El debat ha estat marcat per la marxa de Sarri (JxCat) en rebuig al veto de la JEC

   BARCELONA, 15 maig (EUROPA PRESS) -

   Els retrets entre partits sobre el procés independentista ha centrat el debat de TV3 d'aquest dimarts a la nit sobre les eleccions europees i ha relegat els temes de la UE a un segon pla.

   Aquesta tendncia ha comenat ja en l'inici del debat, després que el representant de JxCat, Aleix Sarri, hagi decidit abandonar el debat en rebuig al fet que la Junta Electoral Central (JEC) hagi vetat la intervenció del candidat de JxCat Toni Comín, i també perqu hagi vetat al cap de llista d'ERC, Oriol Junqueras.

   A aix s'ha afegit que el primer bloc estava dedicat a com la UE ha d'actuar davant el procés independentista, per el següent --dedicat als valors europeus en temes com la crisi de refugiats-- també ha estat marcat per la situació a Catalunya i la seva relació amb la resta d'Espanya.

   El candidat d'ERC, Jordi Solé, ha sostingut que Catalunya defensa la democrcia i comparteix els valors de la UE, i ha demanat que Europa entengui que no pot desentendre's de la vulneració de drets que creu que es viu en l'Estat: "Que mai més la UE miri cap a un altre costat".

   Jordi Cañas (Cs) ha alertat que la principal amenaa de la UE és "el creixement del nacionalpopulisme", en qu ha incls els partits d'extrema dreta i els independentistes, ja que considera que l'únic suport que ha obtingut el procés sobiranista a Europa han estat de formacions d'extrema dreta.

   En la mateixa línia, el popular Esteban González Pons ha insistit que el nacionalisme i el populisme d'extrema esquerra i d'extrema dreta són la principal amenaa de la UE, i ha destacat que, segons ell, en el Parlament Europeu solament s'ha debatut una vegada sobre Catalunya i que "Puigdemont porta molt temps a Brusselles i no ho ha rebut ningú en la UE".

   El socialista Javi López ha subratllat que la solució a Catalunya ha de fer-se en el Parlament i entre els partits catalans, i no en el Parlament Europeu, i ha qualificat d'extrema dreta al partit Nova Aliana Flamenca (NVA), el "soci que té l'independentisme a Blgica".

   Per part dels comuns, Ernest Urtasun ha acusat PP i Cs d'"atiar el conflicte a Catalunya" i ha assegurat que el seu projecte per a l'Estat va ser derrotat en les eleccions generals del 28 d'abril, i que va guanyar l'esquerra i un projecte de dileg.

   COMPROMÍS PER Al CATAL

   Malgrat que el to general ha estat de retrets i desacord, els candidats han apropat les seves posicions en una qüestió: impulsar que el catal sigui llengua oficial en el Parlament Europeu, encara que el PP i Cs hi han posat condicions.

   Tant Solé com Urtasun han preguntat a la resta de candidats si es comprometen a tirar endavant aquesta iniciativa; López hi ha estat d'acord i ha dit que el PSC ha treballat per aconseguir-ho; per González Pons ha demanat que també es faci amb la resta de llengües autonmiques, inclosa el valenci; i Cañas ha exigit que es defensin "els drets lingüístics per a tots" i també per a les famílies que volen escolaritzar els seus fills en castell.

PROPOSTA ECONMIQUES

   El debat també ha abordat el futur econmic de la UE: Solé (ERC) ha alertat que un 22% d'europeus viuen en el llindar de la pobresa i ha assegurat que l'única solució és que tots els Estat apostin per una "unió social" de les polítiques públiques, igual que ja hi ha una unió monetria.

   Urtasun (comuns) ha advocat per harmonizar la fiscalitat dels Estats membres, ha assegurat que existeix un "gran forat fiscal de multinacionals que no paguen impostos" i ha formulat dues propostes concretes: una salari mínim europeu i un impost europeu a les especulació immobiliria.

   López (PSC) ha adms que moltes de les aspiracions de millores socials de la UE "són llistes de bones intencions" pendents si es fes realitat, i ha lamentat que el creixement econmic dels últims anys no ha repercutit en millors condicions de vida per a la majoria de la gent.

   Cañas (Cs) ha convingut que "des de la gran crisi fins ara la desigualtat ha augmentat exponencialment", i ha defensat que les institucions comunitries siguin més democrtiques amb més supervisió que les actuals.

   González Pons (PP) ha assenyalat que els europeus representen un 7% de la població mundial mentre que representen el 50% de la despesa mundial del planeta, per la qual cosa ha concls que mantenir-ho només té una solució: "Haurem de treballar més i apostar més per l'economia circular".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés