Actualitzat 16/7/2020 10:48:45 +00:00 CET

Els reis presideixen un acte emotiu i de curta durada, sense referències al nombre de morts

El rei Felip VI (2e), la reina Letícia (2d), la infanta Sofia (d) i la princesa d'Astúries (e) en l'homenatge d'estat a les víctimes de la pandèmia. Madrid (Espanya), 16 de juliol del 2020.
Pool

No hi han assistit VOX, ERC, Bildu, el BNG i la CUP

MADRID, 16 jul. (EUROPA PRESS) -

Els reis Felip i Letícia, juntament amb les seves filles, han presidit aquest dijous al Palau Reial un emocionat homenatge de record a les víctimes del coronavirus, en el qual s'ha evocat els morts i s'ha lloat la tasca dels sanitaris, tot i que no s'ha fet cap referència expressa al nombre concret i total de morts per la pandèmia.

L'acte ha començat amb l'arribada de les autoritats al Pati del Príncep, on el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha rebut els reis, la princesa Elionor i la infanta Sofia; que a continuació han saludat les autoritats principals, tots amb mascareta (la majoria de color negre) i mantenint la distància de seguretat.

Entre ells hi havia les principals autoritats de l'Estat, el Govern d'Espanya per complet, alts representants de la Unió Europea i institucions internacionals, tots els presidents de les comunitats i els expresidents espanyols (excepte Felipe González). Sánchez ha participat en aquesta línia de salutacions darrere dels reis i les seves filles.

Tant l'entrada al Palau Reial com el desplaçament a l'interior han deixat alguns moments en els quals s'ha pogut veure parlar representants de diferent signe polític, com el president de la Generalitat, Quim Torra, i el de la Xunta, Alberto Núñez Feijoo; o el president basc, Iñigo Urkullu, amb el mandatari andalús, Juan Manuel Moreno.

A més, entre quinze i vint ciutadans s'han concentrat a l'entrada del Palau i han aplaudit els reis quan han arribat, com també algunes cassolades --gravades amb el mòbil-- adreçades al president del Govern central i el vicepresident Pablo Iglesias quan han sortit, amb crits d''assassí'.

En l'homenatge han estat representats tots els partits polítics excepte Vox, que veu l'acte com "una cerimònia exculpatòria" de l'executiu, que acusa d'"ocultar" la xifra real de morts. Tampoc no hi han participat ERC, Bildu, BNG ni la CUP. ERC ha traslladat tot el seu suport a les víctimes però creuen que l'acte "blanqueja" la monarquia.

LA INFANTA ACOMPANYA EL REI EN L'HOMENATGE

La periodista Ana Blanco ha estat l'encarregada de dirigir la cerimònia civil, que s'ha celebrat a la plaça de la Armería i que ha començat amb l'encesa d'una flama en record a les víctimes. Totes les autoritats i convidats duien una rosa blanca com a símbol d'homenatge, un gest en el qual la princesa Elionor ha acompanyat el seu pare.

Al costat de Felip VI i la princesa hi havia els dos representants de la societat civil que han pres la paraula: Hernando Calleja, germà del periodista José María Calleja, que va morir a causa del virus, i la infermera Aroa López, supervisora del servei d'urgències de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

Hernando Fernández Calleja ha recordat totes les víctimes de la pandèmia, els ciutadans anònims que han perdut la vida durant aquests mesos. "Honorar tots els morts anònims, silenciosos, que han perdut la vida a causa d'aquesta terrible malaltia", ha subratllat.

També ha reivindicat la necessitat de no oblidar cap dels morts perquè "la memòria és un deure" i, a parer seu, "el millor homenatge" que se'ls pot fer. "Mantenir-nos units en el seu record i construir junts el país que ells haurien volgut compartir", ha demanat.

DEFENSA DE LA SANITAT

La infermera Aora López, de la seva banda, ha recordat els durs moments que han viscut els sanitaris --"darrere dels EPI no hi havia herois, érem persones"-- i ha agraït els aplaudiments de les vuit de la tarda, tot i que ha demanat que es respectin les recomanacions sanitàries. "Penseu en els qui han mort i també en els professionals sanitaris", ha dit.

Però a més, s'ha adreçat als poders públics per demanar-los que defensin "la sanitat de tothom" perquè considera que "el millor homenatge és vetllar" per la salut dels professionals i garantir la "dignitat" de la seva feina. "No oblidem mai si us plau la lliçó apresa", ha insistit.

FELIP VI: "ESPERIT DE SUPERACIÓ"

El rei ha pronunciat un discurs en el qual ha sostingut que "el millor homenatge renovat" que es pot retre a les víctimes és "la determinació davant l'adversitat i l'esperit de superació del poble espanyol", que "mostren el camí a seguir per afrontar i vèncer les dificultats".

"Hem contret una obligació moral i un deure cívic", ha dit el cap de l'Estat. "L'obligació moral de reconèixer, respectar i recordar sempre la dignitat dels morts i especialment l'esperit d'aquesta generació admirable d'espanyols; i el deure cívic de preservar i impulsar els millors valors que fonamenten la nostra convivència", ha afirmat.

PRESSIONS I SUPORT AL REI

L'acte ha acabat amb un vídeo de l'actor José Sacristán amb la lectura del poema 'Silencio', d'Octavio Paz; i un minut de silenci després del qual les autoritats han abandonat el recinte. Quan han sortit, els reis han tornat a rebre aplaudiments d'alguns ciutadans que s'han concentrat a les portes del Palau Reial.

Ja fora del recinte, algunes de les autoritats han fet declaracions a la premsa i han mostrat el seu dolor per les víctimes de la pandèmia. Però també hi ha hagut missatges com el de la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, que ha insistit que la Casa Reial ha de prendre decisions respecte al rei emèrit.

De la seva banda, el líder del PP, Pablo Casado, ha aprofitat per traslladar un missatge de "suport" a la Casa Reial i en concret a Felip VI. "És una institució essencial, el símbol de la continuïtat històrica d'Espanya", ha reivindicat "davant els atacs d'alguns ministres del mateix Govern espanyol".