Publicat 29/10/2015 15:31

Els Pujol atribueixen els pagaments del soci de Rato a la venda d'un hotel a Vaquèira

Jordi Pujol Ferrusola
EUROPA PRESS

Només admeten una "insignificant irregularitat fiscal" que hauria prescrit

MADRID, 29 oct. (EUROPA PRESS) -

La defensa de la família Pujol Ferrusola atribueix els pagaments que l'empresari José Manuel Solá, soci de Rodrigo Rato en la construcció d'un hotel a Berlín, va fer a quatre fills de l'expresident de la Generalitat a la venda d'un hotel a l'estació d'esquí de Vaquèira Beret (Lleida) i la liquidació per part de Josep del deute que tenia amb els seus germans Jordi, Pere i Oleguer pels rendiments que els va aportar la seva participació en un laboratori.

Així consta en un recurs de reforma, a què ha pogut accedir Europa Press, en què Oleguer Pujol Ferrusola sol·licita al jutge de l'Audiència Nacional (AN) Santiago Pedraz que aixequi el secret del sumari en la peça separada en què s'investiguen els pagaments per valor de 114.000 euros que Solá va fer a ell i als seus germans Jordi, Pere i Josep i que la Fiscalia Anticorrupció considera que es correspondrien amb suposades comissions il·legals que s'haurien camuflat amb factures falses per tasques d'assessoria no prestats.

La seva defensa únicament reconeix davant del jutge que aquesta operació comportaria una "insignificant irregularitat fiscal" que atribueix a Solá i un suposat delicte contra la Hisenda Pública que, en tot cas, hauria prescrit "balderament", en tractar-se de fets que van passar el 2007.

També rebutja la comissió de delictes de corrupció en assenyalar que "mai i sota cap escenari" els germans Pujol Ferrusola van tenir relacions amb Solá "pel que fa a l'Administració Pública".

L'empresari, a més, "no és licitador, adjudicatari o contractant amb l'administració i mai no ha interessat ni s'ha fet a favor seu gestió, posada en contacte o assessorament relacionat amb allò públic".

Oleguer Pujol, que està imputat per un delicte de frau fiscal i un altre de blanqueig de capitals en la causa en què s'investiguen les seves activitats econòmiques, lliura al jutge instructor abundant documentació per intentar demostrar que el procediment "no té, ni remotament, recorregut penal".

El jutge investiga, en concret, les factures que va abonar Solá a quatre empreses controlades pels fills de l'expresident: Drago Real Estate Advisors, de la qual eren socis Oleguer Pujol i Luis Iglesias; Iniciatives Marketing i Inversions, propietat de Jordi i la seva dona, Mercè Gironés; MT Tahat, societat patrimonial i d'inversió de Josep; i Blau Consultoria, al capdavant de la qual hi havia Pere.

PAGAMENTS PER LA VENDA D'UN HOTEL

Per evitar "travessies innecessàries" en la instrucció, l'advocat de la família Pujol, Cristóbal Martell, detalla que les factures investigades es corresponen, d'una banda, amb la relació que Josep Pujol Ferrusola mantenia amb Solá com a socis de la mercantil Hotel Xalet Bassibé i, d'una altra, amb "els contractes de préstecs participatius amb interès vinculat a la rendibilitat de la inversió de MT Tahat a General Lab", un laboratori propietat de la família Sumarroca, que van realitzar Oleguer, Jordi i Pere.

Segons la seva versió, el 2007 la mercantil va vendre l'hotel que era el seu principal actiu a la societat Intervial Bassibé, administrada per Eduardo Javier Coduras, per la qual cosa Josep Pujol Ferrusola va demanar liquidar la seva participació a la societat així com un préstec de MT Tahat a Vistarties, també controlada per Solá, per import de 25.359,84 euros.

Després de negociar, van liquidar la participació i el préstec i van acordar un pagament per part de Solá de 98.623,26 euros. L'empresari, segons l'escrit, va exigir que Josep Pujol li fes una factura per 58.573,26 euros contra la seva societat Bagernorte. Aquesta forma de procedir va obligar el fill de l'excap del Govern català a tributar al 25% per l'Impost de Societats en lloc del 19% de l'IRPF.

"L'únic afavorit és la companyia del Sr. Solá, que es fa una factura de despesa deduïble", assenyala l'escrit.

Per obtenir la resta dels diners es va arbitrar un sistema de pagament per tercer i compensació que va consistir que MT Tahat va liquidar deute del rendiment que havien obtingut els germans Pujol per raó dels comptes en participació vinculades a la cartera d'accions que MT Tahat ostentava a General Lab.

En concret, General Lab va repartir el 13 de maig del 2007 com a dividends nets la quantitat de 93.750 euros per la cartera de 500 accions de MT Tahat.

D'acord amb els tres contractes de comptes en participació, cadascun dels germans va rebre 13.350 euros més IVA que van ser satisfets per Hotel Xalet Bassibé.

HAURIA PRESCRIT

L'escrit també destaca que, si hi hagués alguna irregularitat fiscal, hauria prescrit el juny del 2013, amb anterioritat a la incoació d'aquesta causa.

A més, els fets no constituirien, segons aquesta part, un delicte de falsedat en document mercantil, ja que es tractaria de factures que, "si bé al·ludeixen a un servei no prestat, es refereixen a relacions jurídiques certes i degudes".

"En suma, podria tractar-se d'una falsedat ideològica per faltar-se a la veritat en la narració dels fets en el document", assenyala el recurrent abans de subratllar que, en tot cas, aquesta actuació no tindria cap retret penal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés