Publicat 8/9/2019 18:28:31 +02:00CET

Els problemes d'habitatge i les eleccions comunals marquen la festa de Meritxell a Andorra

El coprincipe episcopal xerrada amb el cap de Govern, el ministre de Presidència, la síndica General i la ministra d'Educació al pati del santuari
EUROPA PRESS

CANILLO (ANDORRA), 8 set. (EUROPA PRESS) -

La festa de Meritxell dona inici al curs polític a Andorra, que estarà marcat pels problemes d'habitatge i les eleccions comunals al desembre, tal com ho han recordat en declaracions a la premsa els representants polítics i el copríncep episcopal, Joan Enric Vives, en la seva homilia de Meritxell.

La jornada festiva ha començat amb l'obertura de la Casa de la Vall --edifici que alberga les sessions més tradicionals del Parlament-- per escoltar el discurs de la síndica general, Roser Suñé.

Suñé ha desitjat que el nou període de sessions sigui fructífer, "per satisfer les necessitats dels ciutadans i acompanyar el conjunt del teixit econòmic i social en les seves aspiracions", ha dit.

La síndica ha demanat passos per afavorir una major transparència i participació activa, solucions als problemes d'habitatge i per establir un salari mínim "que sigui just i permeti el desenvolupament de les persones i les famílies".

HOMILIA DEL COPRÍNCEP

El copríncep episcopal, Joan Enric Vives, en la seva homilia de la missa solemne de Meritxell, també ha fet referència als problemes socials: "Estem convençuts que la bona política està al servei de la pau, respecta i promou els drets humans fonamentals".

Vives ha recordat que correspon als ciutadans escollir entre les propostes polítiques aquelles que "s'inspiren en la raó i els valors morals".

"Als Estats els ha de ser molt important assegurar-se que separen les causes de l'exasperació o la impaciència dels grups socials que poden sentir-se discriminats o desfavorits", ha afirmat.

XAVIER ESPOT I OPOSICIÓ

En relació amb els problemes d'habitatge i sobre els salaris, el cap de Govern, Xavier Espot, ha reconegut que són temes que estan damunt la taula i que s'està treballant per "trobar solucions realistes i sostenibles a mitjà i llarg termini".

Ha recordat el compromís de pujar el salari mínim per sobre de l'IPC per arribar als 1.200 euros al final de la legislatura, i ha esmentat la possibilitat, si es mantenen les condicions actuals, de prohibir pel 2020 que els contractes de lloguer puguin incrementar-se més enllà de l'IPC.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha afirmat que la seva principal preocupació és la de l'habitatge, els salaris i les pensions, i ha retret que no veuen, "per part de la majoria, voluntat per tractar aquests temes".

López ha indicat que "avui dia l'única proposta seriosa que hi ha damunt la taula per trobar solucions a l'habitatge és la proposició de llei del Partit Socialdemòcrata", que esperen que s'analitzi i es prengui en consideració.

ELECCIONS COMUNALS

Els líders polítics han reconegut que els partits ja estan treballant en les estratègies a seguir de cara les eleccions comunals de desembre.

López ha confirmat la voluntat de tenir candidats en les set parròquies, encara que es poden trobar diferents fórmules de candidatura: de partit, en coalició o com a part d'una plataforma ciutadana.

El president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, ha remarcat que en el cas de Liberals d'Andorra, "és potestat dels comitès parroquials decidir com han d'anar a les eleccions".

En la mateixa línia s'ha pronunciat el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, que ha dit que cada comitè territorial té llibertat per pactar, i ha afegit que "cada parròquia té una dinàmica diferent".

El líder de la formació Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha confirmat que a La Massana es presentaran sota aquestes sigles i no en coalició.