Els preus del transport aeri pugen un 3,6% el tercer trimestre

Actualitzat 16/12/2019 11:39:59 CET
Variació interanual del preu del transport aeri en el primer trimestre del 2019 (INE)
EPDATA - Archivo

MADRID, 16 des. (EUROPA PRESS) -

Els preus del transport aeri de passatgers van pujar un 3,6% el tercer trimestre de l'any respecte al mateix període del 2018, taxa gairebé tres punts superior a la del trimestre anterior i la més elevada des del quart trimestre del 2015, segons ha informat aquest dilluns l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Per la seva banda, els preus de la publicitat van augmentar un 5,8% interanual el tercer trimestre, sis punts més que el trimestre anterior, perquè els seus preus van baixar menys en aquest trimestre que el 2018.

Aquestes dues activitats van ser les que van registrar entre juliol i setembre els repunts interanuals més alts. De les quinze activitats del sector serveis per les quals l'INE calcula índexs de preus, set van incrementar la taxa de variació interanual el tercer trimestre, sis la van retallar i dues (activitats relacionades amb l'ocupació i activitats de neteja) van mantenir els preus.

Així ho revela l'índex de preus del sector serveis, l'objectiu del qual és facilitar trimestralment índexs de l'evolució del preu dels serveis que cadascun dels sectors proporcionen a empreses des del punt de vista del productor.

Entre les activitats que van disminuir més la taxa internanual respecte al tercer trimestre del 2018 destaquen les activitats de seguretat i investigació, que van retallar els preus quatre dècimes, fins a l'1,6%, perquè es van encarir menys que el tercer trimestre del 2018.

LA PUBLICITAT ENFONSA ELS PREUS EN TAXA TRIMESTRAL

Quant a la variació trimestral (tercer trimestre sobre segon trimestre), els únics descensos de preus es van produir en la publicitat (-14,7%), telecomunicacions (-1,1%), estudis de mercat i enquestes d'opinió pública (-0,2%) i serveis d'informació (-0,1%).

Per la seva banda, entre les activitats els preus que van augmentar el tercer trimestre del 2019 respecte al trimestre anterior va destacar, sobretot, el transport aeri de passatgers, que va elevar els preus un 2,6%. El van seguir la programació i consultoria (+0,3%) i les activitats relacionades amb l'ocupació (+0,2%).