Publicat 17/6/2019 11:44:15CET

Els preus del transport aeri de passatgers cauen a l'1% durant el primer trimestre

EpData.- Los precios en el sector servicios, en gráficos
EPDATA

MADRID, 17 juny (EUROPA PRESS) -

Els preus del transport aeri de passatgers van baixar un 1% en el primer trimestre de l'any respecte al mateix període del 2018, i amplien en sis dècimes la baixada anual que havien experimentat en el trimestre anterior (-0,4%), segons ha informat aquest dilluns l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

No obstant això, la publicitat i els serveis tècnics d'arquitectura i enginyeria van ser les activitats que més van retallar la seva taxa interanual en el primer trimestre de l'any.

En concret, la publicitat va reduir la seva variació interanual 4,5 punts, fins a l'1,5%, mentre que la taxa anual dels serveis tècnics d'arquitectura es va moderar un punt, fins al 0,4%.

De les quinze activitats del sector serveis per les quals l'INE calcula índexs de preus, sis van incrementar la seva taxa de variació interanual durant el primer trimestre, set la van retallar i dos (programació i consultoria informàtica i assessoria jurídica i econòmica) van mantenir els seus preus.

Així ho revela l'Índex de Preus del Sector Serveis, l'objectiu del qual és facilitar trimestralment índexs de l'evolució dels preus dels serveis proporcionats a empreses per a cadascun dels sectors des del punt de vista del productor.

Entre les activitats que van elevar més la seva taxa internanual respecte al primer trimestre del 2018 destaquen les activitats relacionades amb l'ocupació, que van elevar els seus preus un 2,1%, un punt més que en el trimestre anterior, i les activitats de seguretat i investigació, que van presentar un creixement dels preus del 2,3%, taxa set dècimes superior a la del trimestre anterior i la més alta des de finals del 2008.

ELS PREUS DE LA PUBLICITAT S'ENFONSEN

Pel que fa a la variació trimestral (primer trimestre del 2019 sobre quart trimestre del 2018), els únics descensos de preus es van produir en la publicitat (-9,7%); serveis d'informació (-1,5%); transport marítim de mercaderies (-0,9%); transport aeri de passatgers (-0,8%) i serveis d'arquitectura (-0,2%).

Per la seva banda, entre les activitats els preus que van augmentar en el primer trimestre del 2019 respecte al trimestre anterior van destacar, sobretot, les activitats postals i de correus, que van augmentar els preus un 2,6%. Els van seguir les activitats relacionades amb l'ocupació (+1,9%) i les activitats de seguretat i investigació (+1,1%).