Publicat 19/06/2019 16:07CET

Els preus del lloguer i l'habitatge a Barcelona cauran aquest any a Barcelona, segons un informe

Els preus del lloguer i l'habitatge a Barcelona cauran aquest any a Barcelona, segons un informe
EUROPA PRESS

Atribueix el descens al descens de la demanda estrangera i nega l'existncia d'una bombolla

BARCELONA, 19 juny (EUROPA PRESS) -

Els preus del lloguer i l'habitatge cauran aquest any a la ciutat de Barcelona i augmentaran a Madrid, segons es desprn de l'Informe Immobiliari 2019 que ha elaborat la immobiliria Forcadell i la Universitat de Barcelona (UB).

Ho ha explicat aquest dimecres en roda de premsa el professor titular d'Economia de la UB Gonzalo Bernardos, acompanyat del conseller delegat de Forcadell, Ivan Vaqué, i el director de l'rea immobiliria d'Empresa de Forcadell, Antonio López, els qui han augurat un descens del 5% en el cas de la compra d'habitatge a Barcelona i un augment del 3% a Madrid.

Bernardos ha explicat que la caiguda que hi ha prevista en tots dos casos no respon a un canvi de tendncia, sinó a un interval que canviar amb la recuperació de la demanda estrangera: "Quan tornin els estrangers, els preus tornaran a pujar".

NO HI HA BOMBOLLA

L'economista ha negat l'existncia d'una bombolla immobiliria a Espanya encara que els preus hagin augmentat de manera destacada des del 2014 a les principals ciutats espanyoles, perqu a la resta del territori s'han mantingut estables i no hi ha endeutament: "Ni hi ha bombolla ni se l'espera".

A més, ha afirmat que aquests increments, liderats per Barcelona i Madrid, no tenen gaire recorregut perqu l'excés de demanda pot ser satisfet fora de Barcelona, i que és una cosa que passa també a la resta de grans urbs mundials.

També ha destacat que el mercat immobiliari funcionar bé perqu puja el poder adquisitiu de les famílies, es crea ocupació i hi ha uns tipus d'inters baixos: "Tenim un escenari macroeconmic ideal per al mercat immobiliari".

EL LLOGUER, A LA BAIXA

El 2017 hi havia a Espanya 2,2 milions de famílies vivint de lloguer, mentre que el 2018 ja eren 3,3 milions: "No han anat al lloguer per un canvi de vida o perqu és més modern, sinó perqu no han pogut comprar".

"Considerem que un milió de famílies derivades de la situació econmica compraran als barris més modests o a la perifria, o a les petites i mitjanes ciutats durant els propers cinc o set anys. El lloguer claríssimament a Espanya té una tendncia a la baixa", ha sostingut l'economista.

La demanda de compra d'habitatge ja est superant l'oferta per més de 300.000 habitatges al conjunt d'Espanya, segons ha exposat Bernardos, i ha explicat que a Barcelona es veur un descens significatiu principalment en el lloguer de luxe, també per la caiguda de la demanda externa.

"Aquestes persones van a l'habitatge de propietat fora de Barcelona o a l'habitatge de lloguer a barris més barats o fora de Barcelona,", ha afirmat, i ha criticat l'índex de referncia del preu del lloguer per haver provocat que alguns propietaris deixessin de reformar els habitatges de lloguer i que es redueixi l'oferta.

"La manera de baixar el preu del lloguer és incentivant l'oferta, incrementant la rendibilitat de lloguer amb incentius fiscals sense que es pagui més o amb subvencions a la reforma del pis", ha asseverat.

JOVES

També ha assenyalat que el mercat d'oficines est impressionant i que la gran solidesa de la demanda est motivada entre d'altres aspectes perqu Barcelona és la capital de les 'start-ups' a Espanya i el sud d'Europa: "Guanyem Madrid de golejada".

Bernardos ha assegurat els joves tenen capacitat per pagar un lloguer per que els falta un estalvi previ per poder afrontar una inversió inicial: "El sistema de vida ha canviat, abans cadascú vivia a casa seva perqu no pagaven cap lloguer", ha sostingut el professor, i ha dit que la solució passa per oferir hipoteques socials.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés