Publicat 25/6/2020 11:09:36 +02:00CET

Els preus industrials s'enfonsen un 8,7% al maig, la pitjor caiguda des del 1975

Variació interanual dels preus industrials a Espanya fins el maig del 2020 (INE)
EPDATA

MADRID, 25 juny (EUROPA PRESS) -

Els preus industrials van baixar un 0,2% al maig en relació amb el mes anterior i es van enfonsar un 8,7% en taxa interanual, el pitjor descens des del 1975, segons ha informat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que ha recordat que amb l'estat d'alarma moltes empreses van aturar l'activitat o van retallar la producció.

En aquest sentit, amb la retallada interanual del mes de maig, que és tres dècimes més pronunciada que la de l'abril, els preus industrials encadenen dotze mesos consecutius de taxes negatives.

Estadística subratlla que, a causa de l'estat d'alarma, no s'ha pogut contactar amb algunes empreses o els informants no han pogut emplenar l'enquesta perquè no han tingut vendes.

No obstant això, l'INE assenyala que la proporció de preus que s'han recollit és d'un 84,2%, per la qual cosa considera que la qualitat de l'IPRI del mes de maig és semblant a l'habitual.

L'acceleració en el descens interanual dels preus industrials del mes de maig s'explica per la retallada en vuit dècimes de la taxa de béns de consum no duradors, fins al 0,9%, per l'abaratiment del procés i elaboració de productes carnis, i als béns intermedis, la taxa anual dels quals va disminuir dues dècimes, fins al -3,5%, la més baixa des del novembre del 2009, pel cost inferior de la fabricació de productes bàsics de ferro i de productes químics.

Per contra, els béns d'equip van elevar una dècima la taxa anual al maig, fins al 0,8%, per l'encariment de la reparació de productes metàl·lics, maquinària i equip. Va ser l'únic sector que al maig va contribuir de manera positiva a l'IPRI.

ES MODERA LA CAIGUDA MENSUAL

En taxa mensual (maig sobre abril), els preus industrials van registrar una caiguda mensual del 0,2%, davant dels descensos del 3% que es van registrar tant al març com a l'abril i que van representar les reculades més pronunciades des del gener del 2016.

L'evolució del mes de maig és conseqüència del descens mensual dels preus dels béns de consum no durador en un 0,7% pels productes carnis i de la caiguda en un 0,5% dels preus dels béns intermedis per la fabricació de productes bàsics de ferro.

Per contra, l'energia va elevar la taxa mensual un 0,3% per l'encariment de la producció i distribució d'energia elèctrica.

Contador