Publicat 25/5/2020 10:14:56 +02:00CET

Els preus industrials s'enfonsen un 8,4% a l'abril, la pijor caiguda des del 1975

Variació anual dels preus industrials a Espanya des del 1976 fins l'abril del 2020 (INE)
EPDATA

MADRID, 25 maig (EUROPA PRESS) -

Els preus industrials van baixar un 3% a l'abril en relació amb el mes de març i es van enfonsar un 8,4% en taxa interanual, la caiguda més destacada de la sèrie històrica que comença el 1975, segons ha informat aquest dilluns l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Així, l'ens ha recordat que amb la declaració de l'estat d'alarma moltes empreses van cessar l'activitat o retallar la producció, i que a causa de l'estat d'alarma no ha estat possible contactar amb algunes empreses o els informants no han pogut emplenar l'enquesta perquè no han tingut vendes.

No obstant això, la proporció de preus que s'han recollit és d'un 82,2%, per la qual cosa la qualitat de l'IPRI de l'abril és semblant a l'habitual, i amb la retallada interanual, que és 3,5 punts més pronunciada que la del març, els preus industrials encadenen onze mesos consecutius en taxes negatives.

L'acceleració en el descens interanual dels preus industrials d'abril s'ha produït principalment per la retallada en nou punts de la taxa d'energia, fins al -24,6%, la caiguda més important de la sèrie, per l'abaratiment del refinament de petroli i la producció d'energia elèctrica.

També hi han influït els béns intermedis, que van retallar la taxa anual un punt, fins al -3,4%, la més baixa des del novembre del 2009, per l'abaratiment en la fabricació dels productes químics i de la producció de metalls preciosos, i els béns de consum no durador, en què la taxa anual va baixar cinc dècimes, fins a l'1,8%, pel descens dels preus de l'elaboració de productes càrnics.

EL PITJOR DESCENS MENSUAL EN 4 ANYS

En taxa mensual (abril sobre març), els preus industrials van registrar una caiguda mensual del 3%, la mateixa que la del març i la més pronunciada des del gener del 2016.

Aquesta evolució és conseqüència del descens mensual de preus de l'energia en un 9,5% pel refinament de petroli, la producció d'energia elèctrica i de la producció de gas en menys mesura. De fet, els preus del refinament de petroli van registrar una caiguda mensual del 22,3%, la pitjor reculada des del 1975.

També van influir en la baixada mensual dels preus industrials els béns intermedis, amb una caiguda del 0,9% respecte a març.

RECULADES A TOTES LES COMUNITATS

Per comunitats autònomes, les baixades més destacades es produeixen a Andalusia, Múrcia i Astúries, les taxes de les quals descendeixen 7,5, 6,3 i 6 punts, respectivament. En l'altre extrem, La Rioja i Navarra són les comunitats on menys disminueix la taxa interanual, amb baixades d'1 i 1,1 punts, respectivament.

En acabar l'abril, totes les comunitats van presentar taxes negatives de preus industrials, i els descensos més acusats van ser els d'Andalusia (-18,3%), Astúries (-16,7%), Canàries (-14,7%), Balears (-14,6%) i Múrcia (-13,5%).