Actualitzat 05/03/2020 13:17 CET

Els preus d'exportació de la indústria augmenten un 0,2% al gener

Variació interanual del preu de les exportacions, gener del 2020 (INE).
EPDATA

MADRID, 5 mar� (EUROPA PRESS) -

L'índex general de preus d'exportació dels productes industrials va augmentar un 0,2% al gener, en contraposició amb l'estancament del desembre, mentre que els preus d'importació d'aquests productes van baixar un 0,1%, per sota del retrocés de cinc dècimes del mes anterior.

Amb la dada de gener, els preus de les exportacions pugen per primera vegada en set mesos, mentre que els de les importacions dels productes industrials encadenen vuit mesos en vermell, segons dades que ha publicat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En l'evolució interanual dels preus de les exportacions hi ha influït fonamentalment l'energia, que va presentar una taxa interanual del -8,1%, gairebé tres punts per sobre de la del mes anterior, perquè els preus del refinament de petroli van pujar, mentre que van baixar el gener del 2019.

També hi van influir els béns intermedis, que van elevar quatre dècimes la taxa interanual, fins al -0,7%, per l'encariment, entre d'altres, dels preus de fabricació de productes químics bàsics, compostos nitrogenats, fertilitzants, plàstics i cautxú sintètic i, en menys mesura, pels preus de fabricació de productes bàsics de ferro, acer i ferroaliatges, que van disminuir el gener de l'any anterior.

L'únic sector industrial amb influència negativa en la taxa anual dels preus de les exportacions va ser el de béns d'equipament, la variació dels quals va disminuir al gener mig punt, fins a l'1,4%, a causa de l'increment més baix dels preus de fabricació de vehicles a motor, i també per la baixada dels preus de la fabricació de components, peces i accessoris per a vehicles de motor, a diferència de la pujada del mateix mes del 2019.

D'altra banda, els preus de les importacions van registrar una caiguda del 0,1% en la taxa interanual, per sota del descens del 0,5% del mes anterior, a causa també de l'energia, que va elevar els preus en gairebé dos punts, fins a l'-1,5%, per l'augment de les coqueries i el refinament del petroli, en contraposició amb el descens del gener del 2019, i amb la baixada dels preus de l'extracció de cru de petroli i el gas natural, més baixa que la que es va registar l'any anterior.

Quant a la variació mensual (gener del 2020 sobre desembre del 2019), els preus de les exportacions dels productes industrials van augmentar un 0,3%, a diferència de l'augment del 0,1% d'un any abans.

D'altra banda, els preus de les importacions van caure 0,3% en el primer mes d'aquest any en relació amb el mes anterior, davant la caiguda mensual del 0,7% que van registrar el gener del 2019.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés