Els preus baixen a Andorra un 0,6% aquest any

Publicat 16/9/2019 16:34:25CET
Campanya per reduir les bosses de plàstic a Andorra.
SFG - Archivo

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 16 set. (EUROPA PRESS) -

Els preus van tornar a baixar a l'agost a Andorra i l'Índex de Preus de Consum (IPC) acumulat del 2019 se situa en el 0,6% negatiu, informa en un comunicat el departament d'Estadística del Govern d'Andorra.

La variació mensual d'aquest índex va ser del 0,2% negatiu, és a dir, l'IPC va baixar dues dècimes percentuals de juliol a agost d'aquest any.

La variació anual és positiva del 0,7%, i els preus d'aquest agost van ser set dècimes percentuals més elevats que en el mateix mes de l'any passat, mentre que al juliol aquesta diferència havia estat del 0,8%.

En la disminució de la variació anual hi han influït els grups de roba i calçat --que se situa en el 6,9% després de perdre dos punts-- i d'hostaleria i restauració, que se situa en l'1,3% a baixar tres dècimes.

Per contra, han tingut un comportament alcista dos grups. el d'oci, espectacles i cultura --amb un augment de vuit dècimes, se situa en el 0,3%-- i el de begudes alcohòliques i tabac, que se situa en l'1,5% després de créixer cinc dècimes.

En la variació mensual (del -0,2%), hi han influït el grup roba i calçat negativament, amb una variació mensual del -6,8%, i positivament aliments i begudes no alcohòliques, que ha experimentat una variació mensual del 0,3%.

Pel que fa a la inflació subjacent, sense tenir en compte els productes energètics ni els frescs, la variació anual a l'agost ha estat del 0,7%, igual que la variació anual de l'IPC global.

EXPORTACIÓ I IMPORTACIÓ

Les exportacions andorranes van créixer un 4,7% a l'agost en comparació amb el mateix mes del 2018, amb 6,67 milions d'euros, informa el departament d'Estadística del Govern d'Andorra en una altra nota de premsa.

Les importacions van ser per un valor total de 106,09 milions d'euros, la qual cosa representa un 5,4% menys en relació amb el mes d'agost de l'any passat.

Quant als valors acumulats durant els darrers dotze mesos, les importacions han sumat 1.393,75 milions d'euros (un 3,8% més que en el període anterior) i les exportacions 108,55 milions (-4,7%).