Publicat 17/1/2019 19:33:52 +01:00CET

Els Pressupostos catalans preveuen una despesa de 7,5 milions en Acció Exterior

El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch
Europa Press

La Generalitat destinar 42,8 milions a cooperació si prosperen els comptes

BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparncia, Alfred Bosch, ha anunciat aquest dijous que els Pressupostos de la Generalitat contemplen una despesa de 7,5 milions d'euros en Acció Exterior.

Durant la seva intervenció en la comissió del seu departament al Parlament, ha explicat que aquesta inversió suposa "un 1%" de la que els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) preveuen per a l'acció exterior espanyola.

El conseller ha explicat que la voluntat del Govern amb l'Acció Exterior és que Catalunya "sigui coneguda i reconeguda a tot el món", ha expressat que aquest desig també el tenen i el duen a terme pasos, ciutats i altres comunitats autnomes, i que un altre dels objectius és situar-se al costat dels qui volen frenar l'auge dels moviments xenfobs que es basen en la insolidaritat.

Ha concretat que un altre dels objectius de l'Acció Exterior catalana és explicar al món la situació per la qual passa: "Tenim presos polítics, exiliats centenars d'imputats. Vam veure el que vam veure l'1-O. Tots aquests fets que formen part de la situació política pesen en la situació actual de Catalunya".

"Tenim l'obligació d'explicar el que passa a Catalunya. No es tracta de fer publicitat, sinó explicar el que passa sense ocultar aquesta realitat tan complicada", ha concls Bosch, que ha defensat la tasca que fa el Consell de la Diplomcia Pública de Catalunya (Diplocat).

S'ha comproms a continuar el pla del seu predecessor d'acabar de reobrir les delegacions del Govern a l'estranger i "ampliar" fins i tot aquest pla per aconseguir arribar als continents americ, asitic i afric.

El socialista Ferran Pedret li ha suggerit que quan hagi d'afrontar "trobades que són transcendents per l'inters de Catalunya" comparegui al Parlament per intentar consensuar una posició acordada, com ha defensat que ha fet el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i Bosch l'hi ha respost que també ho recomanar al ministre d'Afers exteriors, Josep Borrell.

Bosch també ha defensat la despesa que han destinat a aquestes delegacions i ha afirmat que els encarregats d'aplicar l'article 155 de la Constitució es van sorprendre que abans de la intervenció de l'autogovern es destinessin 4,5 milions d'euros al conjunt de totes les delegacions: "Els delegats pensaven que era el pressupost d'una sola delegació".

La diputada de Cs Susana Beltrán ha criticat que hi ha a la Conselleria alts crrecs que cobren un sou de més de 80.000 euros, i ha preguntat a Bosch si no preveu invertir aquests diners "en coses moltíssim més útils" o en altres departaments de la Generalitat, com en universitats.

Per aix, Bosch ha retret a Cs que parlin d'una despesa innecessria en Acció Exterior perqu "les xifres són modestes i compleixen tots els mecanismes perqu puguin ser mesurades".

El popular Santi Rodríguez ha retret al conseller que compari el pressupost del seu departament amb el del Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació per la utilitat de tots dos organismes: "Si a un ciutad catal a Waterloo li caduca el DNI o el passaport, vost li aconsellaria que vagi a renovar-lo a la Delegació del Govern a Brusselles o al Consolat?"

DILEG

El diputat de la CUP Carles Riera ha recriminat al Govern el document que va consensuar amb el Govern central en la trobada que van mantenir al Palau de Pedralbes de Barcelona i ha rebutjat negociar amb l'Estat per la persecució judicial als líders independentistes i les detencions del dimecres a Girona: "Quan l'altre et posa la pistola sobre la taula, no es dialoga".

El conseller li ha replicat que en la pitjor de les situacions el dileg és necessari i ha assumit que és més fcil parlar amb els amics que amb els quals s'est en desacord: "Continuarem defensant el dileg amb els nostres adversaris polítics. Ho farem perqu creiem que el país ho demana i és la manera de trobar la sortida" al conflicte.

COOPERACIÓ

També ha anunciat que, si el Govern tira endavant els Pressupostos de la Generalitat 2019, la Generalitat destinar 42,8 milions d'euros a la cooperació per al desenvolupament i ha advertit els grups que en cas que no hi hagi acord per donar llum verda als comptes catalans la inversió ser de 36,5 milions, quan al 2017 s'hi van invertir 30,21 milions, i al 2018 es preveu tancar la seva inversió en 32,15 milions.

El Govern busca en els comuns el suport necessari per aprovar els seus comptes per al 2019, per la diputada Susanna Segvia ha advertit a Bosch que la seva proposta en cooperació és insuficient i que "potser no hi haur Pressuposats si la xifra no va una mica més enll", per la qual cosa ha plantejat arribar als 45 milions d'euros.

CONFUSIÓ AMB VOX

Durant la seva rplica als grups, Bosch s'ha equivocat i ha interpellant a la diputada de Cs dirigint-se a ella com la 'representant de Vox' després de realitzar una crítica a l'acord d'investidura a Andalusia: "Perdó, m'he equivocat".

"No ho he fet expressament. El que han fet expressament és pactar amb un partit a Andalusia que vol aplicar mesures de l'extrema dreta més rncia", ha dit davant de la reprovació de Beltrán, que ha replicat que Cs no ha pactat amb Vox, segons les seves paraules.