Actualitzat 18/12/2018 11:32

Els pressupostos catalans preveuen apujar un 9% la despesa en Educació, Treball i Assumptes Socials

Pere Aragonès
David Zorrakino - Europa Press

Aragonès diu que recuperaran la despesa social del 2010 i hi haurà un dèficit del 0,1%

BARCELONA, 18 des. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimarts que el projecte del Govern català de pressupostos del 2019 incorporarà un augment del 9% en la despesa en les conselleries d'Educació i de Treball, Assumptes Socials i Famílies.

Ho ha dit en una interpel·lació en el ple del Parlament, en un moment en què el Govern català busca aliats per aprovar els comptes catalans i que els comuns han expressat la seva disposició a negociar-los però han demanat que els partits independentistes aprovin els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE).

Aragonès ha afirmat que els comptes catalans "recuperaran la despesa corrent" del 2010 en les conselleries de Salut, Educació i Treball, que comptaran amb 1.640 milions d'euros.

Segons ell, aquesta serà la "despesa departamental més gran" respecte a l'últim pressupost aprovat, que va ser el del 2017.

També ha explicat que en aquesta proposta la despesa absoluta del Departament de Salut incrementarà fins als "màxims històrics".

Ha assenyalat a més que el 2010 va haver-hi un dèficit d'un 4,4% respecte al PIB i que, en aquest projecte de pressupostos, a més de recuperar la despesa social d'aquest any, hi haurà un dèficit d'un 0,1%.

PRESSIÓ FISCAL

Davant la demanda dels comuns d'augmentar la pressió fiscal en IRPF i successions, Aragonès ha qüestionat que això tingui un impacte positiu i rellevant per als ingressos de la Generalitat.

Així, ha assegurat que un augment de l'IRPF és "limitat en el quant i en el quan", perquè creu que suposarà només un augment de 35 milions d'euros, que creu que no permet canvis substancials en els comptes, i que aquest increment d'ingressos no serà efectiu fins al 2021.

També ha qüestionat que una modificació de l'Impost de Successions i Donacions tingui beneficis, però s'ha mostrat disposat a parlar i negociar amb els comuns.

DAVID CID

Aragonès ho ha dit en resposta al diputat de CatECP David Cid, que ha criticat que els pressupostos "ja fan molt tard" i que les propostes que fa el Govern català estan lluny del que demana la seva formació.

"Estem molt lluny de revertir les retallades", i ha recriminat que la Generalitat necessita ingressos per afrontar les desigualtats de la societat catalana però que no vol negociar un nou sistema de finançament ni els PGE.

En aquest sentit, ha avisat que "és legítim que vostès tinguin l'objectiu de la independència, però mentrestant cal trobar respostes" a la situació social actual, i ha apuntat a un augment de l'IRPF que afecti el 2% de la població i una modificació en successions que serveixi per ingressar 450 milions d'euros i afecti 18.000 persones.

A més, Cid ha avisat que al gener els comuns registraran propostes de llei amb mesures fiscals: "Si no ens trobem als pressupostos, ens trobarem llei a llei i veurem si estan més prop de nosaltres o de la senyora Artadi i del PDeCAT".

SANTI RODRÍGUEZ

En resposta a una interpel·lació del diputat del PP Santi Rodríguez, Aragonès ha defensat el nivell impositiu de Catalunya i ha rebutjat reduir-lo i entrar en una espiral de dúmping fiscal "com han fet alguns països a nivell de la UE i alguns territoris a nivell de l'Estat".

"No hem de competir en una economia basada en salaris baixos ni en una fiscalitat laxa amb un estat del benestar aprimat", ha dit, i ha demanat polítiques estatals i comunitàries que penalitzin la pràctica del dúmping fiscal.

El vicepresident ha defensat que l'economia catalana creix malgrat "l'ofensiva per terra, mar i aire de tots els mitjans comunicatius que dibuixaven un panorama apocalíptic" en el darrer trimestre del 2017; que la taxa d'ocupació és superior a la mitjana espanyola, i que la balança d'exportacions té superàvit.

"A tots ens agrada un bon creixement econòmic, però un creixement moderat, mentre sigui constant, no és dolent", i ha afegit que països de l'entorn de Catalunya creixen a un ritme més moderat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés