Publicat 09/02/2019 15:55CET

Els presos seran traslladats a les 7.30 al Suprem i tindran ordinador a les seves celles

Presos independentistes
Ricardo Rubio - Europa Press

Es reforaran les mesures de seguretat en les conduccions des de Soto del Real i Alcalá-Meco, així com als voltants del tribunal

MADRID, 9 febr. (EUROPA PRESS) -

Els nou presos independentistes a Soto del Real i Alcalá-Meco matinaran per ser traslladats al Tribunal Suprem en la primera conducció del dia de la Gurdia Civil, a les 7.30 hores. Una vegada a l'Alt Tribunal, que reforar la seva seguretat durant el judici del 'procés', menjaran un menú calent d'un catering contractat per Institucions Penitenciries.

Al final de la jornada, tornaran a les seves celles en els mduls de respecte, on tenen autorització per disposar d'un ordinador sense connexió a Internet, segons han confirmat a Europa Press fonts policials i penitenciries.

Els presos del 'procés' es troben en mduls de respecte, per la qual cosa, fins a la nit, no se'ls tanca les portes de les seves celles. A més dels ordinadors sense connexió a Internet per consultar documentació en PDF relacionada amb el procés, el tribunal ha perms que disposin de dos dispositius d'emmagatzematge tipus pendrive de 64 Gb de capacitat cadascun d'ells, sense que afecti a les facultats de control que la legislació penitenciria preveu.

Els magistrats han donat el seu vistiplau, a més, perqu les entrevistes a la presó amb les seves defenses les puguin realitzar amb un ordinador o tableta electrnica i en una sala que permet la comunicació confidencial i sense vidre entre advocat i client. La legislació estableix que aquestes comunicacions siguin sense límit de temps.

Les sessions del judici contra els acusats comencen aquest 12 de febrer i se celebraran en principi de dimarts a dijous, de 10.00 a 18.00 hores, amb un recés per menjar.

AVANCEN L'HORA DE DESPERTAR-SE A LA PRESÓ

Els presos disposaran d'una sala al Suprem en la qual podran conversar amb els seus advocats i menjar un menú calent. Es tracta d'una prctica habitual d'Institucions Penitenciries en aquest tipus de judicis amb jornades maratonianes, segons expliquen les citades fonts. Quan es preveuen judicis amb menys trasllats se sol lliurar a la presó una borsa amb un menú fred compost per entrep, beguda i pea de fruita.

Els processats independentistes en situació de presó provisional seran traslladats des de les seves celles --que disposen de dutxa individual-- al mdul d'ingressos, sortides i trnsit. Aquí arribaran acompanyats per funcionaris de presons. Hauran de matinar, ja que l'horari comú fixa que els interns es despertin a les 7.30 i a aquesta hora els exdirigents catalans han d'estar sota custdia de la UPROSE de la Gurdia Civil, l'unitat encarregada dels trasllats.

La seu del Tribunal Suprem al centre de Madrid es troba a uns 40 quilmetres de distncia tant de la presó de Soto del Real, al nord de la capital, com de la presó de dones a Alcalá-Meco, a la sortida de la A-2 en direcció a Barcelona.

SENSE PLATONS DE TV NI MANIFESTACIONS

El Ministeri de l'Interior ha disposat que es reforcin les mesures de seguretat des del mateix trasllat en sengles furgons de la Gurdia Civil des de les presons de Soto del Real (set presos homes) i Alcalá-Meco (dues dones). A la Plaa de la Vila de París es troba la seu del Suprem i també de l'Audincia Nacional, per la qual cosa és una zona amb mesures de seguretat permanents.

La previsió és que s'utilitzin els calabossos de l'Audincia Nacional. Els presos arribaran des de les presons a aquestes installacions i, des d'aquí, seran conduts al Suprem.

A més de reforar controls i la presncia policial, no s'ha autoritzat que cap televisió desplegui en aquesta plaa o els limítrofs del Suprem els seus platons per cobrir informativament les sessions del judici. Tampoc es permetr que se celebrin concentracions ni manifestacions de cap tipus.

Els dies que no tinguin judici, els presos tindran la mateixa rutina que la resta de reclusos. La sirena matutina sona a les 7.30 hores. El menjar se serveix a les 13.30 i el sopar a les 19.30, ja que a les 21.00 hores tots ha d'estar de tornada en la cella. El Suprem vol que les sessions finalitzin sobre les 18.00 hores, per la qual cosa si no arriben a l'hora del sopar, se'ls servir a les seves celles.

Tots els mduls de rgim ordinari compten amb pati, biblioteca, menjador, sala de TV, economat, cabina de telfon i condícies. Processaments i processades podran participar de les mateixes activitats ocupacionals o esportives que la resta d'interns.

COMUNICACIONS AMB ADVOCATS I FAMILIARS

Segons el Reglament Penitenciari, els nou presos independentistes disposaran, com la resta d'interns, de locutori dues vegades a la setmana amb una durada de 20 minuts. Es poden acumular en una sola de 40 minuts i es permet fins a quatre persones al locutori. El 'vis a vis' est perms una vegada al mes amb la seva parella, amb una durada d'una a tres hores.

Els familiars poden també comunicar-se amb el pres una vegada al mes amb una durada d'entre una a tres hores, i en un local adequat per a aix. Aquells presos amb parella i fills menors de deu anys, disposen de locutoris de convivncia una vegada al trimestre, amb una durada de tres a sis hores i poden passar fins a sis membres d'una família.

Per a les comunicacions telefniques es disposa d'una targeta amb deu nombres autoritzats als quals poden cridar setmanalment. Les trucades tenen una durada mxima de cinc minuts. Envers els advocats, per la seva banda, el reglament contempla que tots els interns no tinguin limitats ni el temps ni l'horari.

Aquestes comunicacions amb les defenses es realitzen en locutoris especials, en els quals el funcionari només té control visual. En la seva estada anterior al trasllat a Catalunya, el jutge va autoritzar a més que les comunicacions poguessin realitzar-se a sala, sense barrera física entre lletrats i processaments.

També es permeten comunicacions institucionals. En aquest cas, Presons ha recordat que tindran lloc "a petició dels interns i internes i sempre que no entorpeixin les comunicacions de la resta d'interns i internes".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés