Actualitzat 1/9/2020 10:42:41 +00:00 CET

Els presos de l'1-O acusen Zaragoza de fer una interpretació retorçada del dret

Els dotze líders independentistes acusats pel procés sobiranista al Tribunal Suprem.
Pool - Archivo

BARCELONA, 1 set. (EUROPA PRESS) -

Els dirigents independentistes empresonats i a l'estranger per l'1-O han acusat aquest dimarts el fiscal Javier Zaragoza de fer una "retorçada interpretació del dret que l'ha portat fins a extrems com violar" la seva immunitat o incomplir normes legals vigents, segons ells.

En un article conjunt a 'La Vanguardia' que ha recollit Europa Press han respost a l'article 'El desatino judicial belga', que Zaragoza va publicar la setmana passada en el mateix diari i que criticava la decisió de la justícia de Bèlgica de no extradir l'exconseller Lluís Puig.

Els presos i dirigents a l'estranger qualifiquen l'article com un despropòsit: "Confon política i legalitat o desitjos ideològics amb ordenament jurídic".

"Sembla curiós, o no, que la Fiscalia i la judicatura, malgrat parlar tant de la llei, s'oblidin sempre de defensar els drets fonamentals. No sembla gaire exemplar fer política des del sistema judicial, ni convertir les normes en un simple instrument per aconseguir finalitats polítiques. Afortunadament, a Europa això no funciona així", argumenten.

Consideren que Zaragoza "no és qui per donar lliçons a ningú sobre respecte a les normes ni sobre la correcta aplicació del dret", i afirmen que no és la justícia belga la que s'equivoca, sinó l'espanyola.

"Els qui s'equivoquen, i molt, són els que venen arrossegant l'Estat espanyol i el seu sistema judicial cap a un desprestigi incompatible amb la presumpció democràtica en la qual es miren d'emparar", i han reivindicat les decisions de la justícia belga i altres sentències judicials que el sobiranisme ha tingut favorables a Europa.

Segons ells, Zaragoza fa un ús abusiu del dret i li demanen neutralitat política a l'hora d'exercir el seu càrrec: "Vostè té les seves idees polítiques, evidentment, però encarna, o hauria de fer-ho, una institució sotmesa en deure a la neutralitat política. Actuï d'acord amb aquesta neutralitat, la democràcia espanyola li ho agrairà".

En un tuit que ha recollit Europa Press, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha compartit l'article i ha assegurat que l'Estat sempre tria "la unitat de la pàtria per sobre del respecte als drets fonamentals".

Contador