Els partits rebran 21.167,64 euros per escó en les Corts, el mateix que en les últimes eleccions

Papereta i urna de la consulta del9
EUROPA PRESS - Archivo
Publicat 9/3/2019 11:11:53CET

Donarà tres cèntims més per elector per subvencionar despeses de propaganda, malgrat que el PSOE va demanar el Govern retallar-ho el 2016

MADRID, 9 Març (EUROPA PRESS) -

L'Estat subvencionarà amb 21.167,64 euros cada escó del Congrés i del Senat que els partits polítics obtinguin en les eleccions generals del proper 28 d'abril, la mateixa quantitat que en els últims comicis de juny del 2016, i 465,69 euros menys que en les anteriors eleccions generals del 2011.

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dissabte l'ordre per la qual es fixen les quantitats de les subvencions a les despeses originades per activitats electorals per als propers comicis generals.

La quantitat que aquest any es pagarà per cada escó en el Congrés i el Senat es correspon també amb la subvenció que es va concedir en les eleccions parlamentàries de 2008, 21.167,64 euros.

D'altra banda, se subvencionarà amb 0,81 euros cadascun dels vots obtinguts per cada candidatura al Congrés, sempre que almenys un dels seus membres obtingui escó de diputat. En el cas de la cambra alta, la subvenció serà de 0,32 euros per cadascun dels vots obtinguts per cada candidat que obtingui escó de senador.

Aquestes quantitats també es mantenen constants pel que fa a les últimes eleccions. No obstant això, el 2011 la subvenció va ser de 0,83 euros per vot obtingut per cada llista al Congrés i 0,33 euros per vot a cada candidatura al Senat, dos i un cèntim més, respectivament.

LÍMIT DE DESPESA

El límit de les despeses electorals serà l'equivalent a multiplicar per 0,37 euros el nombre d'habitants corresponent a les poblacions de dret de les circumscripcions on presenti les seves candidatures el partit, una vegada més, la mateixa proporció que el 2016.

En les eleccions generals de 2011, el límit de despesa es va establir en 0,33 euros per habitant i la quantitat de 0,37 euros per elector fixada aquest any es correspon també amb la de les eleccions de 2008.

SUBVENCIÓ DE PROPAGANDA

L'única cosa que varia aquest any és la subvenció per despeses d'enviament directe, per la qual l'Estat abonarà els partits 0,21 euros per elector en cadascuna de les circumscripcions en les quals hagi presentat llista al Congrés i al Senat, sempre que obtingui el nombre de vots precís per constituir un grup parlamentari, per les despeses electorals originades per l'enviament directe i personal als electors de sobres i paperetes o de propaganda i publicitat electoral. Aquesta quantitat és tres cèntims superior a l'abonada en 2016 però un cèntim inferior a la de 2011.

En les últimes eleccions generals de fa tres anys, el PSOE va demanar en la taula de partits retallar a 0,15 euros aquesta subvenció al 'mailing', amb la finalitat de rebaixar la despesa electoral, però el PP preferia deixar-ho com estava, que és el que finalment va decidir Hisenda. No obstant això, el Ministeri que ara dirigeix la socialista María Jesús Montero ha decidit elevar en tres cèntims aquesta despesa per a les eleccions d'abril.

Ciutadans i Podem van apostar per un enviament conjunt de propaganda, una via que els majoritaris creuen més cara i poc operativa.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.