Publicat 9/3/2019 11:11:53 +01:00CET

Els partits rebran 21.167,64 euros per escó en les Corts, el mateix que en les últimes eleccions

Papereta i urna de la consulta del9
EUROPA PRESS - Archivo

Donar tres cntims més per elector per subvencionar despeses de propaganda, malgrat que el PSOE va demanar el Govern retallar-ho el 2016

MADRID, 9 mar� (EUROPA PRESS) -

L'Estat subvencionar amb 21.167,64 euros cada escó del Congrés i del Senat que els partits polítics obtinguin en les eleccions generals del proper 28 d'abril, la mateixa quantitat que en els últims comicis de juny del 2016, i 465,69 euros menys que en les anteriors eleccions generals del 2011.

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dissabte l'ordre per la qual es fixen les quantitats de les subvencions a les despeses originades per activitats electorals per als propers comicis generals.

La quantitat que aquest any es pagar per cada escó en el Congrés i el Senat es correspon també amb la subvenció que es va concedir en les eleccions parlamentries de 2008, 21.167,64 euros.

D'altra banda, se subvencionar amb 0,81 euros cadascun dels vots obtinguts per cada candidatura al Congrés, sempre que almenys un dels seus membres obtingui escó de diputat. En el cas de la cambra alta, la subvenció ser de 0,32 euros per cadascun dels vots obtinguts per cada candidat que obtingui escó de senador.

Aquestes quantitats també es mantenen constants pel que fa a les últimes eleccions. No obstant aix, el 2011 la subvenció va ser de 0,83 euros per vot obtingut per cada llista al Congrés i 0,33 euros per vot a cada candidatura al Senat, dos i un cntim més, respectivament.

LÍMIT DE DESPESA

El límit de les despeses electorals ser l'equivalent a multiplicar per 0,37 euros el nombre d'habitants corresponent a les poblacions de dret de les circumscripcions on presenti les seves candidatures el partit, una vegada més, la mateixa proporció que el 2016.

En les eleccions generals de 2011, el límit de despesa es va establir en 0,33 euros per habitant i la quantitat de 0,37 euros per elector fixada aquest any es correspon també amb la de les eleccions de 2008.

SUBVENCIÓ DE PROPAGANDA

L'única cosa que varia aquest any és la subvenció per despeses d'enviament directe, per la qual l'Estat abonar els partits 0,21 euros per elector en cadascuna de les circumscripcions en les quals hagi presentat llista al Congrés i al Senat, sempre que obtingui el nombre de vots precís per constituir un grup parlamentari, per les despeses electorals originades per l'enviament directe i personal als electors de sobres i paperetes o de propaganda i publicitat electoral. Aquesta quantitat és tres cntims superior a l'abonada en 2016 per un cntim inferior a la de 2011.

En les últimes eleccions generals de fa tres anys, el PSOE va demanar en la taula de partits retallar a 0,15 euros aquesta subvenció al 'mailing', amb la finalitat de rebaixar la despesa electoral, per el PP preferia deixar-ho com estava, que és el que finalment va decidir Hisenda. No obstant aix, el Ministeri que ara dirigeix la socialista María Jesús Montero ha decidit elevar en tres cntims aquesta despesa per a les eleccions d'abril.

Ciutadans i Podem van apostar per un enviament conjunt de propaganda, una via que els majoritaris creuen més cara i poc operativa.

el més llegit

 1. 1

  Demòcrates demana un "govern d'emergència nacional" per superar la crisi del coronavirus

 2. 2

  Vergés veu possible unir les regions sanitàries de Barcelona i la seva àrea metropolitana

 3. 3

  El Govern espanyol i la UE organitzen dimarts una conferència de donants per a la migració veneçolana

 4. 4

  Els comitès d'empresa de Nissan exigeixen al Govern intensificar el treball institucional

 5. 5

  Coronavirus.- El Metro de Barcelona registra un 13% més de viatgers aquest dilluns que el passat