Publicat 06/03/2015 13:53

Els partits es donen una setmana més per negociar el sistema electoral

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

Avancen en una proposta que superi els actuals blocs electorals d'informació

BARCELONA, 6 març (EUROPA PRESS) -

Els partits catalans s'han donat una setmana més per abordar en ponència conjunta el sistema electoral, un termini amb el qual volen esgotar les possibilitats d'aconseguir un acord o, per contra, es mantenen les diferències sobre el model i queden abocats a una proposta de mínims.

En principi estava previst que aquest divendres es debatés un altre cop el sistema electoral, però aquest dijous els grups van acordar endarrerir una setmana més aquest debat i donar-se una nova oportunitat per assolir un pacte en el punt que tradicionalment ha fet encallar la ponència.

El divendres 20 de febrer cada grup ha plantejat en la ponència la seva preferència per al sistema electoral, i des d'aleshores s'han mantingut contactes i reunions sense que, de moment, s'hagi arribat a una proposta que generi el consens suficient per tirar endavant --90 vots, dos terços del Parlament--.

El principal punt de fricció és com sempre el sistema utilitzat per traduir els vots en escons, ja que mentre PSC, PP, ICV-EUiA, C's i CUP defensen un recompte únic, CiU i ERC s'inclinen per mantenir el sistema actual d'un recompte per a cada circumscripció.

Tot i això, fonts parlamentàries veuen gairebé impossible un canvi substancial en el sistema electoral, per la qual cosa la negociació gira al voltant del principi d'acord entre CiU, ERC i ICV-EUiA per elevar la llei al ple i veuen com a possible solució defensar un sistema electoral idèntic a l'actual però amb la incorporació de llistes desbloquejades.

Ara com ara aquesta proposta no és vista amb bons ulls per PSC, PP i C's, per la qual cosa tampoc s'aconseguirien els 90 vots suficients, tot i que CiU, ERC i ICV-EUiA confien que la pressió sobre els socialistes catalans els obligui a moure fitxa.

El PSC rebutja un acord de mínims perquè considera que no hi ha llei electoral sense una reforma del sistema electoral: "Continuarem anant a la ponència amb la millor voluntat. Per nosaltres no quedarà. Però volem una llei electoral, ni succedanis, ni pantomimes", assenyala un diputat socialista.

BLOCS ELECTORALS

En ajornar el debat sobre el sistema electoral, la ponència conjunta ha avançat aquest divendres en altres aspectes com la definició d'uns criteris informatius durant la campanya electoral que superin l'actual model de blocs electorals en funció de la representació.

Tot i que no s'ha tancat una proposta definitiva, diverses fonts apunten que existeix consens a superar l'actual model i apostar per un altre en el qual primin els criteris periodístics i en què tinguin més pes el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) i el Consell de la Informació de Catalunya (CIC).

Una de les possibilitats a estudiar passa perquè el CAC elabori diàriament un estudi de com han informat sobre cada partit els mitjans de comunicació públics i privats, de manera que la Sindicatura Electoral pugui actuar si existeix alguna irregularitat respecte el que estableixi la llei.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés